View Single Post
Eski 04-06-2014, 11:24   #728
Rıfat Tosun
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 06-05-2014
Ülkemizde son yıllarda hızla artan Ceviz bahçeleri kurulumu furyası beraberinde büyük bir ceviz fidanı pazarı oluşturmuştur. Fidancılarda hızla ceviz fidanı üretimi ve pazarlaması yapmaktadır. Pazarı büyüyen her sektörde olduğu gibi ceviz fidanı piyasasınınn büyümeside bazı AÇIKGÖZ-ÜÇKAĞITÇI tipleri bu pazardan pay almaya yöneltmiş ve 50 kuruşa malettikleri çöğürleri SAHTE ,İSİMLERLE-YANILTICI REKLAM VE SÖYLEMLERLE 15-20 liraya satmaya bundan haksız kazanç elde etmeye başlamışlardır.

Bu sadece ALTAY ceviz için geçerli değildir. İsmine doğru olmayan ve üretimi kolay çeşitleri başka isimlerle piyasaya sunan fidancı sayısıda hiç az değildir. dahası aşısız cöğürleri boyunlu göz üzerinden budayıp o kısımda aşı varmış imajı yaratarak piyasaya aşılı cevizmiş gibi sunan fidancıları da gördük.

En somut örneğini kendimde yaşadım 2012 sonunda bahçede tutmayan 17 adet cevizi yenileme işi yaparken bahçe tesisinde fidan aldığım fidancıda kalmadığı için farklı bir fidancıdan aşılı chandler diye aldığım 17 adet fidanın tamamı çöğür çıktı satıcıyı telefonla aradım bana " bazen fidanlar ismine doğru çıkmayabiliyor bir garantisi yok dedi" tartışma küfürleşmeye kadar gitti. sonunda bu fidanlara bu sene göz aşısı yapılacak.

ALTAY ceviz konusunda baya derinlemesine bir araştırma yaptım gerek uluslararası gerekse türkiyede TESCİLLİ BÖYLE BİR ÇEŞİT YOK

Dünyadaki yirmi büyük üretici; 1 Çin, 2 Amerika, 3 İran, 4 Türkiye, 5 Ukranya, 6 Meksika,7 Hindistan, 8 Romanya, 9 Fransa, 10 Şili, 11 Yunanistan,12 Sırbistan, 13 Mısır, 14 Özbekistan, 15 İspanya,16 Beyaz Rusya, 17 İtalya,18 Almanya,19 Afganistan ve 20 Moldova da bu çeşit bilinmiyor tanınmıyor. Anavatanı dedikleri Rusyada Çöğür olarak kullanılıyor ve 1. yaşında farklı bir çeşitle aşılanıyor." bizim çetin cevizleri aşıladığımız gibi"

ALTAY CEVİZ çeşidi bir yanıltmacadan ibarettir. Meyvesinin ticari bir değeri yoktur. Fidanı ucuza maledip pahalıya satmaya çalışmanın bir ürünüdür.
Yaptığım araştırma sonucu Benim şahsi kanatim bu yönde oluştu.

Rıfat Tosun Çevrimdışı   Başa Dön