Erkan beyin önerileri doğrultusunda hazırladığım substrate kültür şişesindeki orkide fidelerinin büyük bölümünü transfer ettim.
Şişeyi kırmama gerek kalmadı, ince hassas bir penset ile fideleri içerisinden zarar vermeden çektim. Ekebileceğimden çok fazla olduğu ve belki bir hata yaparım düşüncesi ile 1/3 lük kısmı besiyerinde bıraktım. İçindeki ağar çok koyu kıvamlı olduğu içinde tabanda bozulma olmadı. Besi yerini tekrar uygun şekilde kapatarak içindeki fideleri biraz rahatlatmış oldum.
Ortamdaki uygun nemi yakalamak içinde tam kapalı bir tanka koyarak pencere önüne gelecek şekilde yerleştirdim. Oldukça iyi ışık alıyor ama direk güneşi sadece sabah satlerinde görüyor.

Umarım yanlış şeyler yapmamışımdır.
Substratı şu şekilde hazırladım; fıstık çamı kabuklarını (ağaçlardan koparmak yerine daha önce kesilmiş bir çamın yerdeki kabuklarını kullandım) mikrodalgada 15 dakika kadar tuttum. (Bu arada epey patlamalar oldu

) Bunları bir torbaya koyarak keser ile dövdüm ve küçük parçalara ayrılmasını sağladım. Buyutları ortalama 4-6 mm gibi oldu. İçerisine bir miktar akvaryumda kullandığımız kullanılmamış karbon granüllerden, ve bir miktar zeolit koydum.
İlerleyen dönemlerde durumları hakkında bilgi veririm.