View Single Post
Eski 31-05-2014, 18:03   #1504
formullaone
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-12-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 566
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ametarasu Mesajı Göster
Özel ağaçlandırma sahalarıyla alakalı araştırma yapıyorum. Dün Bursa tarafında 15 hektarlık bir alanı keşfe gittim. Arazinin bir kısmı nisbeten taşlık-kayalık ve ufak meşelik. Karşı yamaç ise daha düzgün bir toprak yapısı olduğu halde 7-8 metrelik meşelikle kaplı.

Müracaat kabul edildikten sonra arazi üzerindeki emval; işletme tarafından temizleniyor, ihaleyle satılıyor. Ancak aklıma takılan soru şu. Traşlanmasına rağmen meşe kökleri ve dipleri ceviz bahçesi kurulumunu etkiler mi ? Ekstra maliyetler getireceği aşikâr ama bu ekstra maliyetler kabul edilebilir düzeyde kalır mı? Yoksa astarı yüzünü geçer mi?
Sayın ametarasu, bizim de ceviz bahçesi kurduğumuz arazinin büyük bölümü ( sizin baktığınız arazideki kadar olmasa da) meşeyle kaplıydı. Ağaçlar kesilerek köylüye yakacak olarak dağıtıldı. Geriye kökleri kaldı. Bu köklerin mantar hastalığına sebep olma ihtimali yüksek olduğu için hepsini kepçe ve dozer yardımıyla söktürüp temizlettik. Bu işçiliğin de maliyeti, meşe köklerinin yoğunluğuna göre değişir. Makineciyle saat hesabı anlaşırsınız. Ancak hatırladığım kadarıyla oldukça masraflı olmuştu.

Arazinin diğer taraflarını bilmiyorum ama kayalık olan bölüm ceviz için pek uygun görünmüyor. Toprak tahlili yaptırmadan önce bir kaç profil açtırıp toprağın altındaki kaya oluşumunu incelemekte fayda var. Eğer kayalık ve sert zemin devam ediyorsa, bu toprak yapısını cevize uygun hale getirmek çok maliyetli olur.

formullaone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön