Kesinlikle katılıyorum Sn. sagol. Zaten ağacı buraya eklememin sebebi bu son sert budama işlemini görmemdi. Bence de biraz fazlaya kaçılmış. Güzel bir ağaç olmayacak mı, elbette olacak. Koniklik de gelişecek. Fakat ağaç belki delice zeytin, çin karaağacı, dağ muşmulası gibi çok minyatür yapraklı bir tür olsa bu sert müdahale yapılabilirdi. Begonvil iri çiçekli, yaprak boyutu konusunda da orta sınıfta diyebileceğimiz bir tür. Ağacın eski halinde artık oturmuş bir folyaj miktarı, dengeli bir enerji dağılımı sayesinde yaprak boyutu önemli oranda küçültülmüştü. Şimdi ağaç aynı dengeyi yakalayana kadar oldukça büyük boyutlu yapraklar verecek, hatta Ocak ayı görselinden sonrası yok, eminim şu anda, nebari ve gelişmiş birincil dal yapısını saymazsak, folyaj bakımından benim kütükten başladığım begonvillerimden farksız bir görseli vardır.
Peki sanatçı bunları bilmiyor mu? Elbette biliyor. Bizden de daha iyi biliyor. Fakat işin temel sebebi şu, kendisinin de bir yerde belirttiği şekilde, "ağaç son 15 senedir önemli bir değişim yaşamadan, aynı formda kaldı." Yani benim yorumum, çok basitçe "sıkılmış".
"İnsan bu ağaçtan sıkılır mı" denebilir, özellikle yeni başlayan arkadaşlar böyle düşünebilir, fakat 15 sene bir ağaçtan hep aynı görseli almak, değil bu ağaçtan, çok daha güzellerinden sıkılmanıza neden olabilir. Başkaları için çok radikal gelen bu karar, sizin için çok kolayca verilip uygulanabilir.
Bakalım biz ağaçlarımız bonsai formunu yakaladıktan 15 sene sonra o ağaçlarda nasıl radikal kararlar vereceğiz.
Son sloganınızı çok beğendim, ben de öyle bitireyim: En güzel bonsailere doğru elele...