Özellikle begonvil konusunda tecrübeli arkadaşlara sormak istediğim bir şey var. begonviller oldukça hızlı gelişen, bol dallı, çiçekli türler. bakımı iyiyse ve yerini toprağını severse tutamıyorsunuz. Bu bir yönden avantaj bir yönden dezavantaj. ben şunu sormak istiyorum. begonvilde oluşturacağımız öbeklerde yeni dallar ve sürgünler birbirine giriyor ister istemez. tamam bunları temizliyoruz. Ama şuda var begonvil bonsailerine baktığımda özellikle öbeklerdeki dallanma zaten yoğun yaprak ve çiçekten görünmüyor. neredeyse dalların tamamı kapanıyor. bu durumda begonvil için dal dizilimi **** kesişen dallar konusunda hassas olmaya gerek var mıdır. yoksa belirlediğimiz ana dallar üzerinde öbek oluşumunu sağlamamız yetmez mi. dalların ayıklanması temizlenmesi işi konusunda begonvil dallanıp yapraklandığında başlı başına sıkıntı oluyor, hatta dalları yapraklar arasından görmek bile sıkıntı, çalışması zor. zaten kapanacak dallar üzerinde bu kadar hassas çalışmaya gerek var mıdır sizce. dallarda budamalar ile çatallanmayı oluşturarak dal öbeği oluşturmak fikrine ne dersiniz.
11.jpg
mesela bu ağaçta dal ve dalcıklar hiç görünmüyor. ana gövde ve ana dallar oluşturulmuş, onlardan oluşturulan dal sistemini göremiyoruz. bu durumda dal dizilimini uygun yapacağız **** dallar kesişmeyecek diye dalları temizleyerek öbek oluşumunu geciktirmek ne kadar doğrudur. tabii ki bunu begonvil türü ve bu tür çiçekli türler özelinde soruyorum. yoksa bonsai sanatının kurallarını tartışmaya açmak gibi bir niyetim yok.