Bu ağacımda geri budama yaptım.
Öncesinde, daha doğrusu yeni başlamışken görüntüsü buydu, sonrasında baya bir kuşa döndü.
begonvil geri budama öncesi 25.05.2014.jpg
Fakat asıl paylaşmak istediğim, hatalı bir uygulama.
Ağacı, özellikle de begonvil gibi çok hızlı tepkiler veren, sulamayla birlikte neredeyse gözle görülecek hızda canlılık kazanan, ayağa kalkan türlerde budamanın hemen sonrasında ağacı sulamayın!
Yoksa ağacı bu şekilde ağlatırsınız.
begonvil - yaşlar.jpg
begonvil - yaşlar..jpg
begonvil - yaşlar...jpg
Ağaç üzerindeki tüm kesim noktalarından damlayan, ya da gövde boyunca aşağı süzülen yaşları izledim.
Ağaçta gerekli geri budamaları yapıp tüm yaraları macunla güzelce izole ettikten sonra ağacı yerine alıp, başka ağaçlardaki işlerime başlayacağım için unutmadan suyunu da verip aradan çıkarayım diyerek ağacı güzelce suladım.
Hava karardığı için sonrasında tekrar incelemedim, fakat ertesi akşam eve geldiğimde beni bu şekilde karşıladı. Neredeyse 24 saat geçtiği halde kesim uçlarından sular damlıyordu.
Üzerinden bir gün daha geçtikten sonra uçlar kurumuş, hatta sürdüğüm macun da normal bir şekilde kuruyarak tüm yaraları izole etmiş haldeydi. Herşey normale döndü.
Kıssadan hisse, budama yaptığınız dallarda kullandığınız macun kuruyup yaraları tam anlamıyla izole etmeden ağacınızı sulamayın.