Bunlarda bizim köyden,
Fotoğraflar geçen yıl çekildi.
Soldaki iri ceviz Köyün en verimli ağacına ait. Bu yıl 30 mart tarihinde gerçekleşen dondan etkilenmeyen ender yerli çeşitlerden. Meyveleri çok iri, boyu : 46 mm, eni 40 mm, kabuklu ortalama ağırlığı 21 gram.
Bu çeşiti inşaallah chandler ile çaprazlamayı düşünüyorum. Amaç yerli çeşidin meyve ağırlığı, verimi ve lezzetini, chandler in da iç kalitesi ve yandal verimini elde etmek.
Peki kontrollü-çarprazlama ile yeni türlerin üretim nasıl yapılıyor:
Internetten öğrendiğime göre, dişi çiçekler (yerli türde) açmadan önce toplam 50 adet (ne kadar fazla olursa şans o kadar artıyor) dalında iken birer birer kağıt torbaya alınıyor ve ağzı paket lastiği ile sarılıyor. Dışardan toz almasın diye.
Sonra erkek polenler (Chandler türüne ait) bir şırıngaya çekilip poşetin içine püskürtülüyor. Erkek çiçekler genetik olarak daha baskınlar. Yani bir ağaçtan alıp diktiğiniz cevizler büyük ihtimalle toz veren ve belirsiz olan babasına çekecektir. Bu yüzden tohumdan ürettiğimiz cevizler, tam olarak meyva alınan ağaca benzemiyor.
Annesi yerli tür ve babası chandler olan bu Meyvelerin oluşumu tamamlandığında poşetler açılıp bu cevizler sonbaharda ekiliyor.
Ertesi yıl çıkan bu 50 çöğürün; en hızlı büyüyenleri, iç kalitesi yüksek olanları, geç çiçeklenenleri, hastalıklara dayanıklı olanları yeni bir tür olarak tescil ediliyor.
Uzun süreli bir çalışma olacak ama inşaallah bu zahmete değecek gibi.