Öncelikle merhabalar. Ben de tohumdan bonsaiye giden yolda yeni başladım ve deneyimsiz biriyim birkaç sorunum var. Öneri ve yardımlarınıza ihtiyacım var.
Ben bonsaiye başlamak için iki farklı saksıya demir ağacı tohumları ekmiştim. Birinci saksıyı yaklaşık 1.5 ay önce ekdim ve 15 gün içinde çıkmışlardı. Yani çimlenmelerinin üzerinden 1 ay geçmişti. İkinci saksınında çimlenmeleri üzerinden 15gün geçti. İlk başta gövdelerinin rengi yeşil beyaz arası bir tondu daha sonra güneşi gördükçe kahverengimsi bir ton alıp birazcık genişlediler çok sağlıklı görünüyorlardı. Ve yaklaşık 4cm boylarındalardı(İlk saksı). Ama başıma bir kaza geldi. Ekili oldukları iki saksı da devrildi ve kimi biraz ezildi. Ayrıca kökleri topraktan ayrılmıştı neredeyse hepsini tekrar elimle (biraz yeni toprakda ekleyerek) yeniden dikmeye çalıştım ve ayrılmışlarken iki saksıyıda birleştirdim ortalama 25cm^2lik alanda 7 bitki oldu. Tekrar ektikten bir müddet sonra gövdeleri cılızlaşmaya ve yavaş yavaş kahverenginden siyaha dönmeye başladılar yavaş yavaş ölüyor gibiler ve durum beni çok üzüyor acaba bu durumu dzeltmek için ne yapmam gerekiyor.
Ayrıca 5 hafta önce 4tane pet bardağa acer rubrum tohumu ekmiştim. Ve soğuk katlama yapmak için buzdolabına koydum. 25gün sonra kontrol ettiğimde içlerinden biri büyümüş yaklaşık 3cm boyuna gelmişti. Ama bardağın kenarına yapışarak çıkmıştı. Bende artık dışarı çıkarabilirim sandım ve kürdan yardımıyla bardaktan hafifçe ayırdım, ayırınca boynunu büker gibi oldu bende tekrar destek olsun diye bardağın kenarına yasladım. Gövdesinin güneş almadığı için ince kaldığını düşünüp 1 gün dışarda beklettim(direk güneş almıyor). Fakat bu süreç boyunca sanki solar gibi oldu. Bende tekrar buz dolabına koydum. Acaba ne zaman buzdolabından çıkarmam gerek ya da nasıl bir yol izlemeliyim.
Deneyimim olması için iki tane de ayrıca fidan almayı ve daha çok bonsai hakkında yazılanları okumayı düşünüyorum.
Yardımlarınızı bekliyorum.
|