Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ametarasu
Salyangozlarla başımız dertte. En pratik çözüm olarak da bira gözüküyor. Haramlığından dolayı pek bulaşmak istemesem de yapacak bir şey yok gibi. Kullanan arkadaşlar sonuçtan memnun kaldı mı onu merak ediyorum.
|
Sonbaharda birayı denedim. Benim kullandığım bahçede hiç işe yaramadı. Paranız boşa gidebilir. Bira sümüklüböceklerde daha çok işe yarıyor diye biliyorum, kabuklu olan salyangozlarda değil. Lahana, karnabahar ve brokolilerin bulunduğu bölge kışın onlara tamamen yatak görevi gördü ve sayıları inanılmaz derecede arttı. Yurt dışından organik olan bir ürün getirtmeye çalıştım. Kargo içerisine tohum da koydukları için gümrüğe takıldı ve ürün geri gitti. Ben de çareyi elle toplamakta buldum. Toplayabildiğim kadar elle topladım. Ama elle topla topla da bitmiyor. Mecburen inorganik ilaç aldım. Söktüğüm lahana, karnabahar bitkilerini bahçe kenarında bir yerde kupa yapıp biriktirdim. Bu bölge ile çiçekli olan yerlerde plastik tabak içerisinde denedim bu ilacı. Toprağa hiç ilaç dökmedim. Ertesi günü plastik tabak içerisinde 10-15 tane ölü vaziyette vardı. Sürekli plastik kapları kontrol edip, bölgeye yeni gelecek olan salyangozlara yer açmak için ölü salyangozları alıp gerekirse ilaç takviyesi yapmanız gerekiyor. İlaç çok işe yarıyor. Ama içime sinmediği için sebzelerin olduğu yerde hiç kullanmadım.
Havaların ısınması ile sayıları giderek azalıyor. Mümkün olduğu kadar otları yolun bahçenizde. Onlara gölge alan bırakmayın. Bahçenizi de akşamları sulamayın. Mümkünse bahçenizi sabah sulayınız. Bahçenizi akşamları sularsanız gece boyunca onlara yumuşak toprak alan bırakmış olursunuz. Gündüz güneşe çıkamıyorlar. Gece kuru toprak üzerinde de rahat hareket edemiyorlar. Böylece zararlarını azaltabilirsiniz. Birayı şu şekilde kullanabilirsiniz. Bahçe kenarında bir yerde ot birikintisi yapıp, onların sevdiği lahana ve kıvırcık benzeri ürünleri de üzerine atıp onları o bölgeye çekebilirsiniz. Üzerinde bir de bira dökerseniz onlara daha çekici bir yemek hazırlamış olursunuz. Tek başına bira havuzları yapmak hiç ekonomik olmuyor, ayrıca bu kadar salyangoz için hiç te yararı olmuyor. Ama dediğim şekilde inorganik ilaç kullanacaksanız toprağınızdan uzak olan bu bölgede kullanabilirsiniz.
Salyangozlardan hala kurtulabilmiş değilim. Sadece sayılarını azaltabilmiş oldum.