View Single Post
Eski 23-05-2014, 00:19   #545
leventali
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 09-08-2013
Herkese hayırlı geceler,

Arkadaşlar nihayet paketleme bitti. Ancak koli arayışındayken aklıma bana gelen kovalar geldi. Kapaklı ve kalın plastikten. Gübreleri bunların içerisine koyup göndermeyi daha uygun gördüm. Hemde gübreyi alan arkadaş, nerede saklayacam derdinden kurtulur diye düşündüm. Saklaması da, kargosu da, taşıması da kolay. Bana toplu geldiği için fiyatını bilmiyorum. O yüzden 4 tl yazdım.

Name:  Gubre_Paketlendi_01.jpg
Views: 795
Size:  26.2 KB

Name:  Gubre_Paketlendi_02.jpg
Views: 774
Size:  27.5 KB

Name:  Gubre_Paketlendi_03.jpg
Views: 798
Size:  25.4 KB

HarcamalarAdetTutarToplam
Potasyum Nitrat17070
Kalsiyum Nitrat 14040
Potasyum Sülfat16060
Magnezyum Sülfat12020
MKP (mono Potasyum Fosfat)1110110
Demir Edda 1 kg 12020
Kilitli Naylon Poşet12323
Kilitli Naylon Poşet11212
20 Litrelik Kapaklı Plastik Kova9436

Genel Toplam  391

Çukurova Nakliyat Ambarı ile görüştüm. İllere göre farklı fiyatlarla ulaştıracaklar. 5 TL ile 7 ve 10 TL arası mesafeye göre değişiyor. Ödemeyi yaptıktan sonra, hangi arkadaşın kargosu ne kadar tutuyor kendisine bildiririm.

Toplam harcama kalemleri 390 TL yapıyor. 10 kişiye böldüğümüzde bunun ederi 39 TL yapmakta. Taşıma ücretini de bildirdiğim arkadaşlar, bu miktarın üzerine taşıma miktarlarını da ekleyerek gönderirler.

Mikro elementleri hassas tartarak poşetledim. Elimdeki terazi 0,01 gr. hassasiyetinde. 100 gramlık Makro paketlerini de hassas şekilde tarttım. 1.5 kg'lık bölümünde üç beş gram fazlalık olabilir.

Elimde Sodyum Hidroksit'ten de yeteri miktarda olduğunu görünce, her arkadaşa 10'ar gram paketleyip gönderdim. Bu kimyasalı PH ayarlamada kullanıyoruz. Yarın yeterince şişe temin edebilirsem, Sülfürik Asit'i de ekleyeceğim paketlere. 100'er gram da bir formülde lazım olur düşüncesiyle Amonyum Nitrat gönderiyorum.

Sayın SuluKök elinde terazi olduğunu söylediğinde 2 gübreyi paketlemiştik, diğer 3 gübrede 100'er gramlık tartımları yapmadık.

Sayın beingobserver'in uyardığı hassasiyet miktarı mikro elementlerde çok önemli, ama makro elementlerde, biz amatörler için (+-)1 gramın çok da büyük önemi yok.

Bir engel çıkmaz ise, paketlemeyi yukarıda gördüğünüz gibi yarın ambara teslim edeceğim.

Buradan da yayınlayacağım ama paket içerisine gübrelerin torbaları üzerindeki teknik detayları da yazacağım.

Yetiştirebilirsem hafta sonu da bu gübrelerden elimdeki bir formülün nasıl hazırlandığını anlatmaya çalışacağım.

Ben bu işe adım attığımda çok zorluk çektim. Hemen her konuda. Bir ahdım vardı, sizlerin sayesine gerçekleştirmek üzereyim. Herkesin eline salimen ulaştıktan sonra kendimi daha mutlu hissedeceğim.

Sayın Kızıltan bana mikro elementleri gönderirken böyle bir organizasyonda ücretsizce dağıtabileceğimi söylemişti. Mikro elementleri Sayın Kızıltan'ın organizasyona bir hediyesi olarak kabul edin arkadaşlar. Benim aldıklarım zaten çoktu, Sayın Kızıltan'ın gönderisiyle daha büyük boyutlara ulaştı. Bu organizasyondaki hakkı ödeşilmez. Kendisine teşekkür ederim.

Bu organizasyonun yaşattığı güzel tecrübeler oldu. Bunları da uygun bir zamanda sizlerle paylaşırım.

Birkaç güzel anektod:

- 3 bilgisayar mühendisi, 1 yazılım uzmanı yaptığımız tüm hesaplamalara rağmen poşet sayısını tutturamayıp, bugün bir kez daha alım yaptık (Hep demişimdir, amatörler 3 liradan kaçarken her zaman 5 lira maliyet bindirirler )

- Evde iki lazer printer olduğu halde, tüm paketleme bittikten sonra neden bu etiketleri printerden çıkartmadığımıza acayip güldük. İşin garibi yazdığımız etiketlerde lazer printer adres etiketi Olan Turgut arkadaşımıza oldu. Eminim tüm elementler hafızasına kazınmıştır.

- (Allah korusun) Makro elemetlerin masadaki 100'er gramlık tartılmış hallerinin ve hassas teraziyle tartım görüntümüz Amerikan polisiye filmlerindeki sahneleri aratmıyordu. Çok espiri patladı da yanlış anlaşılmaması adına buraya yazmıyorum

- Her bir gübrenin tartımı için süre tuttuk. İlk iki gübre 3.5 saat sürdü. Bugün de 3 gübreyi 2 saat gibi bir zamanda bitirdik. Mikrolar dahil. Üretim aşamasında her 10 dakikaya ortalama 3-4 üretimi hızlandırma fikri çıkıyordu. İstatistiğe bakıldığında çoğu işe yaramış fikirler üretilmiş Hatta bir ara dolum makinesi projesi üzerine bile tartıştık

Kısacası biz oldukça eylendik bu işi yaparken arkadaşlar. İleride büyük bir organizasyon yaparsak, dolum makinesinden hızlı üretim yapacağımıza kanaat getirdim

Asıl eylence sizlerin eline ulaştıktan sonra başlayacak.

Saygı ve sevgilerle...

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön