View Single Post
Eski 22-05-2014, 21:15   #1226
ALİZ
Yeni Üye
 
ALİZ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-01-2014
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 21
kompost gübre kullanımı

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eylülbelde Mesajı Göster
Geçen yaz kompost elde etmek için şu şekil bir yöntem uygulamıştım. 50 lt lik bir çöp kovası alıp kovanın tabanına ve yanlarına yarısına gelecek şekilde 6-7 cm aralıklarla delik açıp kovayı yarıya kadar toprağa gömmüştüm.

3-4 günde bir de mutfak artıklarını(sebze,meyve vs.yi) turunçgiller,yağlı yiyecekler,süt ürünleri hariç bu kovaya atarak üzerlerini de bir miktar talaşla örterek(arada sırada da toprak serperek) bu uygulamaya devam etmiştim.
1. kova dolduğunda ağzını kapatıp 2. kovaya geçmiş, o da dolduğunda bekleme aşamasına gelmiştim ki 5-6 aylık bu beklemenin sonucunda kompost hazır gibi görünmekte. Kovalardan hiçbir koku gelmiyor. Atık namına bir şey de kalmamış. Kahverengi renkte ince talaş tozu kalmış sadece.
Şimdi sizden yardım istediğim konu şu; bu kompostu en uygun şekilde nasıl değerlendirebilirim?( Saksıdaki süs bitkilerinde kullanabilir miyim, ağaçların dibindeki toprağa gübre gibi karıştırıp verebilir miyim? vs vs.)


Merakla bekliyorum cevaplarınızı.
Sayın eylülbelde. Sizin yaptığınıza benzer bir uygulamayı ben de kendi bahçemde oluşturduğum ahşap sandık ile yapıyorum. Sizin attığınız atıklara ilave olarak, biçtiğim çimleri, bahçede ortaya çıkan her türlü yeşil bitki atıklarını da bu sandığa dolduruyorum. Bitki köklerini de üzerindeki toprak ile birlikte atıyorum. Bir yerde okumuştum; çürüme reaksiyonunu hızlandırmak için atıkların üzerine az miktarda normal gübre serpiyorum. İstenirse bu atıkların içine dal parçaları da kırpılmak suretiyle atılabilir. Reaksiyon; hava şartları, atık cinslerine bağlı olmak üzere 6-12 ay arasında tamamlanıyor. Buradan elde ettiğiniz gübreyi doğal gübreyi kullandığız gibi, bahçemizin her bölümünde rahatlıkla kullanabiliriz. Ne oranda kullanılacağı konusunda bir bilgiye rastlamadım, ancak gübre çiftlik gübresi kullanımı konusundaki kural burada da uygulanabilir. Ben öyle yapıyorum. Direkt saf olarak karışımsız kullandığımızda verimli olmuyor. İlgilenen diğer arkadaşlara:Koku yapmasını önlemek için üzerine kireç serpebilirsiniz. Komposteri koyacağınız yer güneş ışığını almayan bir yerde olursa daha uygun olur. Komposterinizi alttan kapaklı biçimde oluşturursanız, dolmasını beklemeden, zamanı geldiğinde, alttan güreyi alır, üstten doldurmaya devam edebilirsiniz. Başarılar.

ALİZ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön