View Single Post
Eski 22-05-2014, 13:04   #71
gökhan07
Ağaç Dostu

gökhan07's Avatar

Giriş Tarihi: 29-05-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ahmettugrul55 Mesajı Göster
Franquette için erkek çiçek açım fidan dikimden 5-6..yıl sonra deniliyor..Peki dişi çiçek açımı ne zaman.Dün 2. yılına giren Franquette te meyve gördüm.Bu çeşit bu kadar erken dişi çiçek açıyor mu?yoksa fidandan şüphe edeceğim.Fidanları alırken Franquette ler kırmızı boyalı idi. o yüzden karıştırma durumum da yok.
Sayın ahmettugrul55,
Evet franguet'in 6-7 yıl sonra erkek çiçek açtığı söyleniyor.
Benim düşüncem sadece ceviz değil bir çok ağaçta, aşı materyali olarak kalem veya göz alınan ağaç yeterli olgunluğa ulaşmışsa yani dişi ve erkek çiçeklerini göstermişse o ağaçtan aşılanan çeşitler çiçeklerini daha erken gösteriyorlar.

Yeni bir çöğürden ( Tohumdan ) alınan göz ile aşı yaparsanız çiçek göstermesi uzun zaman alır fakat yaşlı bir ağaçtan yani daha önce dişi ve erkek çiçek göstermiş bir ağaçtan göz alınıp aşılanırsa daha erkek çiçek oluşumu gözlenir.

Benim de gördüğüm 5-6 yaşlarında franguet ağacında dişi çiçek vardı ve daha önce erkek çiçek açmamıştı.

Geç erkek çiçek açan cevizlerde ilk önce dişi çiçek oluşumu olduğunu daha sonra ki yıllar da erkek çiçek açtığını okumuştum.

gökhan07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön