View Single Post
Eski 21-05-2014, 13:04   #141
mst
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 16-10-2010
Çardağa aldığım asmamı arılar ve kuşlardan korumak için çeşitli yöntemler önerilmiş. Benim yaptığım iş:
Hani, çiçekçilerin buketleri sarmakta kullandıkları, sinek telinden daha iri delikli bir malzeme var ya, işte o malzeme manifaturacılarda sinek telinin 1/2 - 1/3 fiyatına satılıyor. Salkımların enine-boyuna göre kumaşı kesip, iki kenarını 4-5 cm. ara ile, tel zımbayla tutturuyorum. Torba ağzına yorgan iğnesi marifetiyle teğellemek suretiyle ip geçirip büzgülü bir torba elde ediyorum, gözlük kılıfı gibi...Üzümler saçma tanesi iriliğine ulaşınca, gözlemlerimi de dikkate alarak, BT ve üç-dört gün sonra da kükürtümü atıyorum. Sonra da torbaları salkımlara geçirip ipleriyle büzgülerini sıkıyorum. Bu usül, hem kadın çorabı aramaktan daha pratik ve hem sinek teline göre çok daha ucuz. Salkımların gözeneklerden hava alması da sağlanmış oluyor. İstendiği takdirde iki zımba telinin arasından aletin ucunu sokarak veya deliklerden geçebildiği için doğrudan salkım üzerine sulu kükürt gibi ilaç atmak da mümkün. İki zımba teli arası biraz geniş ama gergin durduğu için arıları engelliyor. Delikler yeterince küçük olduğundan arılar ve böcekler birşey yapamıyor, kuşlar da kılıfın içinde üzüm olduğunu akıl edemiyor. Aksi takdirde, mesela tarımsal ağı çardağın üzerine atarsanız kuşlar çardağın altından girip üzümleri hallediyorlar. Sandığımız kadar "kuşbeyinli" değiller, nerelere yuva yapıyorlar bir görseniz...
Zamanı geldiğinde, salkımı sapından kesip, tepsiye alıp mutfağa götürün, rahat rahat büzgüyü açın. Afiyet olsun. Torbaları da seneye tekrar kullanıyorum.

mst Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön