Merhabalar sevgili dostlar,
Daha önce de yer yer bahsetmişimdir, ben ne yazık ki bahçemin başında her daim bulunamıyorum. 2014 yılı bahçecilikte ailece 2.yılımız. Sürekli gidip gelme ve uzun süre oralarda olma şansı bulamadığım için bu yılda tohumları fidelemek üzere bir akrabamıza emanet ettik. Mart ayının son haftası idi yanlış hatırlamıyorsam, domates, biber ve patlıcan tohumları üretim saksılarına yola çıkmadan hemen önce pürtelaş serpiştirildi ve üzerlerine şeffaf bir naylon atılarak bırakıldı. Bu nedenle herhangi bir etiketleme yapılamadı. Tek tesellim herbir tohum için arkadaşlarımın tanıtım sayfalarındaki ürün resimlerini tohum cinsleri ile birlikte basıp yazlıkta sakladığım için mahsul almaya başladıktan sonra tohumluk bırakılacak bitkileri etiketleyebilim diye düşünmek... Onun dışında kalan fasulye, kavun, karpuz, kabak, salatalık... vs. türleri fidelemeden doğrudan toprağa her ocağa 2-3 tohum gelecek şekilde bıraktılar. Ancak Nisan ayı boyunca yoğun yağmur alan köyde (komşularımız da aynı şeyden yakınıyorlardı) doğrudan toprağa bırakılan bu tohumların çok büyük bölümü ne yazık ki çürümüşler. Tek tük çimlenen fideleri bizimkiler şaşırtarak bir araya toplamışlar, kavun-karpuzlar hiç çimlenememiş, sanırım geçtiğimiz hafta kendi ellerinde olanlardan tekrar ekmişler. Toprağa saçılanlarda da ne yazık ki sadece maydanoz ve bir kaç kıvırcık kendini kurtarabilmiş.
Çiçek tohumlarının da tamamını bahçenin muhtelif yerlerine Nisan sonuna doğru serptim. Geçtiğimiz hafta sonu gitme şansı bulduğumda süs ayçiçeklerinin, kosmosların, kına çiçeklerinin, gül hatmilerin, arı otlarının,kadife çiçeklerinin, zinniaların ve aynı sefaların ve cinsini çıkaramadığım 3 türün çimlendiğini gördüm. Ne yazık ki hepsinin şaşırtılması gerek çünkü çok sıkışıklar. Sadece kına çiçeklerini şaşırtabildim. Çimlenmeyenlerden şebboylara çok yandım, çok istiyordum onları, fakat onların bulunduğu alanda uzun süre su durmuş, tek bir fide bile yok, bu şekilde çimlenmeyen çokça çiçek tohumu da olmuş maalesef, bahar yapmurları benim bahçeye pek yaramadı...
Düzenleyen Andora : 21-05-2014 saat 12:05
|