View Single Post
Eski 20-05-2014, 23:14   #700
mst
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 16-10-2010
Arap sabunu ve ısırgan

Sadece %10 luk arap sabunu bile oldukça etkin. Yarım litrelik bir fısfıs kabına 50 gram arap sabunu koyup erittim, ertesi gün güllerimin yapraklarına (altlarına) sıktım. Bunu iki gün üst üste yaptım. Üçüncü gün yaprak bitlerinin hepsi simsiyah olmuştu, yani dünyalarını değiştirdiler. Arap sabunu tek başına bile kesin etkili.
Isırgan otunu, toplanması zor olduğu için bugüne kadar deneyemedim, ama planımda var. Bizzat deneyenlerden dinledim. Isırgan yapraklarını, tohuma kaçtıkları zaman toplayıp, suda bekletip kullanıyorlarmış, "ne bit kalıyor ne ballık" diyorlar. Alkol katılınca daha da etkin olduğunu söylüyorlar, bilmiyorum. Ama suda uzun süre (aylarca) bekletiyorlarmış. Maalesef, nedenleriyle birlikte tam bir tarif almak mümkün olmadı, anlatamıyorlar ya da sorularıma cevap veremiyorlar. Özetle:
** Isırganın sadece yaprakları mı toplanmalı?
** Ne zaman toplanmalı?
** Hangi miktarda, ne kadar suda bekletilmeli?
** Bekletme süresi ne kadar olmalı?
** Elde edilen "ısırgan özütü" nün kullanma sıklığı ve kullanım oranı nedir?
** Bu özütün dayanma süresi nedir?
** Büyük (7 metre) bir badem ağacına bu ekstreden ne kadar kullanılmalı? Beş litre? On litre?
** Artan posa ne yapılmalı, örneğin gübre olarak kullanılabilir mi?
** Posa çıplak elle tutulduğunda dikenler ele batmaya devam eder mi? Yoksa ölmüş mü olurlar?
** Isırgan toplanmasında kullanılan eldivenler üzerinde ısırgan dikenleri kalır mı? Bu eldivenler, kalan dikenler ele batacağı için kullanılmaz hale mi geliyor?

Bilen arkadaşlar cevaplarsa memnun olurum.
Ayrıca, gerek arap sabunu ve gerekse diğer ilaçların kullanımı konusunda bir tereddüdümü de arzedeyim. Yaprak biti nam canlılar genellikle yaprak altlarına sığınıyorlar. İlacın etkili olması için sizin de tek tek yaprak altlarına erişmeniz gerekiyor. Dolayısıyla, gül ve benzeri ve de sayıca az olan bitkilerde kullanılması görece kolay olsa da, büyük bahçelerde ve meyve ağaçları gibi büyük bitkilerde her yaprağın altına erişmek nasıl mümkün olabilir?
Ayrıca, bu ilaçlar bit yumurtalarına etkili değil. Ölen bitlerin yerine kısa süre sonra yenileri geliyor, devamlı takip edip ilaç fısfısını elinizden düşürmeyeceksiniz.Bütün bu nedenlerle, sistemik ilaç kullanma gereği ortaya çıkmıyor mu? Bu sorunla nasıl başa çıkılabilir? Domates-biber-badem-şeftali gibi ağaçlara arap sabunu atılabilir mi? Meyveler üzerinde kalacak sabun artıkları yıkanınca çıkar mı? Meyve tadında değişiklik olur mu?

mst Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön