Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lusoari
Ablacığım senin dutlarında benimkileri aratmayan cinsinden. O cinsin tadını çok iyi hatırlıyorum. Nişanlımın dedesinin bahçesinde vardı, şimdi ne durumdadır bilmiyorum ama daha olgunlaşmamıştır.
Bu arada sana danışmak istediğim bir iki soru var. Bahçe külünü nasıl çoğaltıyorsun? Ben onu sadece resimlerde gördüğüm için bilemiyorum ama bahçemde onu denemek istiyorum.
Sakız sardunyan beyaz mı? Beyaz renkli çiçekler hep beni cezbetmiştir, bayıldım.
Yıldız sardunyandan zaten başlı başına bir olay, çelik alarak köklendirmeyi denedin mi, kolay tutuyor mu? İçim gidiyor ona. Keşke bir gün ben de bulabilsem. Olsun eğer bulamazsam senden benim için bir dal dikmeni rica ederim. 
|
Sevgili lusoari dut ağacını ben meyvesinin tohumundan yetiştirdim, bir gün sahile denize giderken komşu bahçelerde kocaman bir dut ağacı gördüm, sim siyah ta meyveleri vardı, dalından 8-10 tane kopardım cinsi çok iri, siyah ve hafif ekşimsi bir tadı vardı, kopardığım bir kaç taneden 2sini eve gelince bir saksıya diktim ve bir sürü fidancıklar çıktı, biraz büyümelerini bekledim bir karış boyunda olduklarında en güçlü olan fidanı saksıda bıraktım diğerlerini söktüm. Saksıda olan hızla büyüyüp kocaman olmuştu ve artık bahçeye alma zamanı geldiğini düşünerek saksıdan toprağı ile birlikte kökünü hiç oynatmadan bahçeye indirdim çok çabuk gelişti ve meyve vermeye başladı lakin meyveleri annesinin gibi iri,siyah ve ekşi olmadı tamamen değişti, rengi pembe siyah arası, orta irilikte ve tadı da ekşi değil de tatlı oldu.
Bahçe külünü de bir gün bahçede bir şeyler yapıyordum yoldan komşumuz geçiyordu beni görünce durdu biraz sohbet ederken elinde bir kaç dal vardı bana istermisin diye sorunca ben de ilk defa görmüştüm ne ki o dedim adını bilmiyorum ama arkadaşım verdi bir kaç dal dedi ve 2 dal da bana uzattı, alıp diktim ikinci senesinde çiçeklendi, yani çeliklerden rahatlıkla tutturulabilir.
Sakız sardunyam evet rengi beyaz, ilk açtığında bembeyez sonra rengi yavaş yavaş pembeye dönüşüyor.
Yıldız sardunyamdan henüz çelik alıp köklendirmeyi hiç denemedim, sebebi de her filizinde tomurcuk olduğuğundan bir türlü kıyamıyorum, çiçeklenmesi azalmaya başladığında yani sonbahar ve ilk bahar gibi belki denerim.
Bir kaç tane tutturabilirsem ozaman paylaşırım.