Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ozerkavak
Selamlar,
Sayın Tamtutulma, detaylı cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
Varsa Afyon yakınlarında bahçesi olan arkadaşları rahatsız etmek istiyorum öncelikle  Dediğiniz gibi birkaç hafta sonunu bu işe ayırmak gerekiyor yerinde görmek için. Her ne kadar Afyon merkezin güneyi, Erkmen'in güneyi, Küçükkalecik'e kadar olan bölgeyi biliyor ve dağlardaki aşısız bademleri "alıcı gözle" incelemiş ve tatmış olsam da yetiştiricilik boyutu farklı.
Sanırım bahçede tahminimden daha fazla kalmam gerekecek. Bir yolunu bulmaya çalışacağım ama gözüm korkmadı desem yalan olur. Beni en çok kaygıulandıran da zaten buydu.
Suya ulaşma ve damla sulama ile ilgili endişelerim zaten vardı bu işi profesyonel yapanlardan tam destek alarak çözebileceğimi düşünüyorum. Tecrübelerinizi ve endişelerinizi mutlak suretle karşı tarafa yansıtacağım. Tecrübeli yakınlarımın bulunduğu Manisa'ya da seyahat kaçınılmaz oldu.
25 TL konusu iç badem ile ilgili. tekrar teyit ettirdim. "ithal badem fiyatı" ve "badem içi fiyatı" gibi aramalarda karşılaştığım sonuçlar da rakamları teyid eder gibi. Her ne kadar ilk yıllarda sizin dediğiniz gibi yeşil kabuklu satış alternatifini düşünsem de, neden yeşil kabuğun soyulması ve çekirdeğin kırılması işlemlerini kendi imkanlarınızla yaparak (hatta gerekirse fason kavurtarak) satışı planlamadığınızı merak ediyorum. Yeşil kabukluda atıyorum 10 alıcı ile kısıtlıyken iç badem olarak (kabuklu bekletmek + satış miktarına göre kırmak) pazar genişliğinizi çok daha fazla arttırmaz mı? (Ben verim almaya başlayana kadar 5-8 yıl geçeceğinden tam zamanlı iş olarak görüyorum bu işi). "Badem satışında en mantıklı uygulama yeşil kabuğuyla satılmasıdır." ifadenizi biraz daha açmanızı rica ediyorum.
Yanıt alamadığım tek soru ise Ferrganes-Ferraduel bahçesinin ürünlerini iç badem olarak satış teşebbüsümde, dane ölçüleri ve şekli göz önünde bulundurulduğunda kuru yemiş piyasasının 25 TL dediği ürüne denk bir ürüne sahip olacak mıyım?
Tekrar teşekkürler,
Özer Kavak
|
Benim tanıdığım yok. Türkiye'deki badem bahçelerini en iyi Avanos arkadaşımız bilir. Ama epeydir buraya yazmıyor. İsterseniz kendisine bir özel mesaj atın size yardımcı olacaktır.
Şayet size bademle ilgili bilgileri fidan satan kişiler veriyorsa sakın ha sakın inanmayın. İnternette rastladığınız her bilgiye de inanmayın. Size bir toptancı "Bademi şu anda kilosu 25 TL'ye alıyoruz." derse inanın.
Sizin düşündüklerinizi ben de düşünmüştüm. ufak ölçekli bir tesis vs. Ama şimdi pek mantıklı gelmiyor. Bence o konu ağaçlar tam verime yatıp, ürün satmaya, toptancılarla muhatap olmaya başlayınca değerlendirilmeli.
Biz oturup bir hesap yaptık; şayet yeşil kabuğu, kabuğu çıkartıp iç badem satarsanız aslında daha ucuza satmış oluyorsunuz ve zarar ediyorsunuz. Yaptığınız işçilik gideri ve verdiğiniz emek de boşa gidiyor. Yeşil kabuk ve kabuk çoğu kez değerlendirilemiyor. Ayrıca kabuğundan çıkarılan bademler çabuk bayatlar; bozulurlar. Siz iyisimi bahçeniz tam verime yatınca 3-5 ağaçtan 1 kilo yeşil kabuklu badem toplayın. Hepsini ayrı torbalara koyun.
Yeşil kabukluyken tartın; örneğin 1 kg =14 TL (Şu anda fiyatlar bu aralıkta)
Yeşil kabuğu soyup tartın; örneğin 750 gram = 12TL
kabukları kırıp İç bademi tartın; örneğin 250 gram = 8 TL bunun gibi bir hesapla şu anda yeşil kabuklu satmanın daha mantıklı olduğu görülüyor. Ama biz tam ürün almaya bakalım neler değişecek...
Size 25 TL dedikleri badem sanırım Datça civarında yetişen Nurlu Badem. Ferragnes- Ferraduel, Nurlu Badem'den biraz daha ufaktır.
Saygılar...