View Single Post
Eski 20-05-2014, 12:48   #1451
Tamtutulma
Ağaç Dostu
 
Tamtutulma's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2008
Şehir: ürgüp
Mesajlar: 319
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bebeto016 Mesajı Göster
sayın tamtutulma bi kaç soru sorabilirmiyim mümkünse;

--en yaşlı olarak 3 yaşında fidanınız mevcut ürün alabildinizmi aldıysanız 3 yqşındaki fidandan ve toplamda ne kadar ürününüz oldu.
--haziran ayından sonra haftada 4 kez suluyorum dediniz fazla değilmi.. fazla su badem için zararı varmıdır. yeni fidanlar için en az haftada ne olmalıdır.
-- anladığım kadarıyla çapalama ve sürme işi otla mücadeleniz 4*4 lük ziraatçiler derin sürümden ve sık sürümden kaçınılmasını tavsiye ediyorlar. bu bilgi dogrumudur. yoksa bahçenin sık sürülmesi çapalanması dahmı yararlıdır..

saygılar..şimdiden teşekkurler.
Henüz ürün almadım. Aslında çiçek açtılar. Ürün almak istemediğim için fidanlardaki çiçekleri yoluyorum. Bir fidandan bir avuç badem almak iyi bir şey değil; ticari de değil. Bu nedenle fidanlar yemişe vereceği enerjiyi kök, gövde ve dallarına versin diye ürün istemiyorum. Ürün olsaydı da fazla bir şey olmazdı. 5. yıldan önce karlı bir ürün elde etmek zor.

Sevgili hocam, badem ağaçlarının dibinde durgun su olmamalıdır. Örneğin bir göl; ya da akarsu kenarında badem yetişmemesinin nedeni köklerinin su içerisinde çabuk çürümesidir. Bu nedenle eğimli araziler badem bahçeleri için daha uygundur. Halk arasında " Badem suyu sevmez." şeklinde bir yanlış inanç vardır. 2 yıl önce bir arkadaşımla birlikte aynı gün, aynı yerden, aynı yaşta ve boyda fidanlar aldık. Ben yukarıda anlattığım şekilde suladım. Arkadaşım ayda bir sulama yaptı. Şu anda benim fidanlarım arkadaşımın fidanlarının neredeyse 3 katı büyüklüğünde. Fidanlar düzenli sulanırlarsa daha çabuk gelişiyorlar. Ağaçlar düzenli sulanırlarsa iç doluğu artıyor ve aldığınız ürün kilo bazında daha ağır geliyor.

İlk yılında bir fidana haftada 3-5 litre su yeterlidir. ama damlama sulama olarak ve akşam vermeniz çok daha iyidir. Badem başlığında sulama konusunda bir takvim çalışması yapmıştım; sanırım 30-40. sayfalar arasında bir yerde. Şimdi bulamadım. İsterseniz boş bir zamanınızda inceleyin.

Derin sürüm yapılmamalıdır. Dikmeleri dikmeden önce derin sürdürün. Dikim sonrası bahçeye asla pulluk sokmayın, kaz ayağı çektirin ve dikmelerin taç düşümlerine yaklaşmayın ki kılcal kökler zarar görmesin. 2. Yıldan sonra en mantıklısı çapa makinesi. Bahçeye kaz ayağı bile sokmayın. Yine dikmelere fazla yaklaşmayın, dikmelerin diplerini ellerinizle çapalayın. unutmayın ki ağaçlar besinlerinin % 70'ini ilk 20 cmdeki topraktan alırlar. O kılcal köklere zarar verirseniz ağacınız- fidanınız zarar görebilir, yavaş gelişebilir. Elle çapalama olanağınız varsa en güzeli odur.

Saygılar...


Düzenleyen Tamtutulma : 20-05-2014 saat 13:11 Neden: imla.
Tamtutulma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön