Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tamtutulma
Öncelikle başlığı baştan sonuna kadar okuduğunuz için kutlarım. Böyle ciddi bir proje yapacak kişilere her zaman başlığı baştan sona okumalarını öneriyoruz ama bazı arkadaşların nedense ikna olmaya niyetleri yok.
Gerçekten istiyorsanız yapabilirseniz. Bilginizi artırmaya çalışın. Her duyduğunuza inanmayın. Doğru kaynaklardan bilgi edinmeye çalışın. Gidin badem bahçelerini ziyaret edin, inceleyin.
Yaptığınız ön çalışma pek çok yönden mantıklı görünüyor. Bir kaç konuda düzeltme yapmalıyım.
Öncelikle bademi toptan 25 TL'ye satamazsınız. Bunu size kim söylediyse sizi yanıltmış. Badem satışında en mantıklı uygulama yeşil kabuğuyla satılmasıdır. Sanırım bu yıl yeşil kabuğuyla kilosu 10 TL gibi bir fiyata satıldı.
Benim 10 dekar arazim ve 400 Ferrganes-Ferraduel'im var. Kimisi 3 yaşında; kimisi 2 yaşında. Kuruyanların yerine de diktiğim için 1 yaşında da olanlar var. Haftada yalnızca pazar günleri izinliyim ve açıkçası 10 dekar arazideki 400 fidana zor yetişiyorum. Haftanın 6 günü işten saat 18.30'da çıkıyorum. Koştura koştura bahçeye gidip kimi zaman karanlıkta bile çalışarak ancak yetiştiriyorum. Haa sizin bu 20 günlük izniniz işinize yaracaktır. Özellikle ilk baharda bir kısmını kullanırsanız çok rahatlarsınız.
Fidanlar büyüdükçe işleri de artıyor. Örneğin 2 yaşındaki bir fidanı budamak 1 dakika sürerken 3 yaşındaki fidanı budamak 3-4 dakika sürebiliyor.
Ben size kendi yaptığım işleri anlatayım:
* Kasım ayında Sonbahar sürümü ve gübrelemesi.
* Şubat - Mart gerekiyorsa kışlık yağ; ya da bordo bulamacı uygulaması.
* Mart: İlk bahar budaması.
* Bahçenin sürülmesi.
* Kuruyan dikmelerin yerine yenilerinin dikilmesi.
* Dikmelerin otlanan diplerinin çapalanması.
* Mayıs : gereksiz yerlerden çıkan, ters büyüyen filizlerin budanması.
* Gerekiyorsa ilaçlama.
* Dikmelerin otlanan diplerinin çapalanması.
* Bahar gübrelemesi.
* Haziran:
*Bahçenin sürülmesi.
*Damlama sisteminin kurulması. Bu iş tam bir işkencedir, yanınıza yardımcı olacak birilerini almalısınız.
* sulama: Haftada 4 kez. 5 Yaşından sonra 2 haftada bir sulama.
* Temmuz : Sulama.
* Gerekiyorsa ilaçlama
* Dikmelerin otlanan diplerinin çapalanması.
* Ağustos : Sulama. 31 Ağustos'dan sonra asla sulama yapmayın.
* Dikmelerin otlanan diplerinin çapalanması.
* Gerekiyorsa ilaçlama.
* Damlama sisteminin toplanması.
Burada belirttiklerimin dışında işler de çıkabiliyor. Ha bu kadara titiz bakılmasa da olur. Ama dikmelerinize ne kadar iyi bakarsanız onlar da o kadar çabuk büyür ve sağlıklı olurlar.
Taşıma suyla asla olmaz. Keson; ya da derin kuyu açtırmalısınız.
Saygılar...
|
sayın tamtutulma bi kaç soru sorabilirmiyim mümkünse;
--en yaşlı olarak 3 yaşında fidanınız mevcut ürün alabildinizmi aldıysanız 3 yqşındaki fidandan ve toplamda ne kadar ürününüz oldu.
--haziran ayından sonra haftada 4 kez suluyorum dediniz fazla değilmi.. fazla su badem için zararı varmıdır. yeni fidanlar için en az haftada ne olmalıdır.
-- anladığım kadarıyla çapalama ve sürme işi otla mücadeleniz 4*4 lük ziraatçiler derin sürümden ve sık sürümden kaçınılmasını tavsiye ediyorlar. bu bilgi dogrumudur. yoksa bahçenin sık sürülmesi çapalanması dahmı yararlıdır..
saygılar..şimdiden teşekkurler.