Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe
Sayın Fatyaz, bu görüntüyle ilk kez 10 yıl kadar önce yıldız korusunda karşılaşmıştım. Daha farklı ağaçlarda da sıklıkla görülen benzer oluşumlar var aslında. O zaman biraz araştırmıştım ama şimdi merak edip tekrar baktım. Bir tür akarın neden olduğu bir yaprak mazısı. Aynı cins akarın pekçok farklı ağaca dadanan pek çok farklı türü var. Buradaki ıhlamurlara özel Eriophyes tiliae (Tilia= Ihlamur). Yol açtıkları bu tuhaf görüntüyü ise Türkçeye "Ihlamur tırnak mazısı" olarak ingilizceden çevirmek uygun olabillir (Eng:"Lime nail gall"). Ama zaten Türkçede de bu oluşum "ıhlamur yaprak uyuzu" adıyla tanımlanmış. Zararı nedir bilmiyorum. Benim gözlemlerim parklardaki ıhlamurlarda oldu ve bir salgın olarak değil de tek tük ıhlamur bireylerinde gördüm. Bunun nedeni de bu akarın yer değiştirmeyen bir tür olmasıymış. Genellikle ağaçlara pek zarar vermediği gözlemlenmiş. Çoğalmaları durumunda akarlara karşı uygulanan organik tarifleri yapraklara uygulayarak deneyebilirsiniz ki yurt dışında deneyenler başarılı olmuş. Benzer tarifler ağaçlar net'te var.
hoşçakalın...
|
Çok teşekkür ederim bilgilendirmeniz için. İlgili dalları kestim, zaten bir kaç dalda vardı. Tekrar ederse ilaçlama çözümüne başvuracağım.