View Single Post
Eski 16-05-2014, 20:10   #7
Erdemy
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 08-05-2014
Çok teşekkürler, önerilerinizi kesinlikle dikkate alacağım. Fırsattan istifade kafama takılan konuyla ilgili birkaç soruyu da yanıtlayabilirseniz çok memnun olurum. Bonsai yetiştiren birçok kişinin büyüt-kes yaptığını biliyorum. Peki bu işlemi yapmadan bonsai yetiştirebilmek mümkün mü? Yani benimki gibi ufak bir saksıdan bitkiyi hiç çıkarmadan ufak dal budamalarıyla gövde ağaç görünümü (çok daha uzun sürede de olsa) kazanabilir mi? Bir diğer tam anlamadığım nokta ise bu dal konusu. Görüldüğü üzere benim erguvanım dümdüz büyüdü, dal namına hiçbişey yok Ufak saksıda olduğu için mi böyle? Ya da ilk 1 senede olduğu için mi dalları çıkmadı? Yoksa dalları çıkması için benim budama işlemleri mi yapmam gerekiyordu? Saksı değiştirmeden önce yapmam gereken bir budama var mı? Bir de denediğim diğer 2 erguvanı biraz daha büyük saksılara ekmiştim, kısa sürede uzadılar ama gövdeleri güçsüz olduğu için rüzgarda kırılmış gövdeleri. Daha büyük bir saksıya alınca öyle bir sorun yaşar mıyım? Ne büyüklükte bir saksı önerirsiniz?

Bir de elimdeki 3-4 farklı cins tohumu soğuk uygulamaya almam gerekiyor yarın ya da öbür gün, yalnız elimde çimlendirme torfu yok. Onun yerine kullanabileceğim bir şey var mıdır?

Kusura bakmayın sizi de böyle soru bombardımanına tuttum ama yeni başlayan birisi olarak ne kadar bocaladığımı ve elimdeki tek canlı ağaç olan erguvanın ne kadar değerli olduğunu tahmin edebiliyorsunuzdur Malum son ümidim bu forum, sizden başka da yardım eli uzatan olmadı pek, şimdiden vereceğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim.

Not: Baharın gelmesiyle birlikte erguvanın üst kısmında ve gövdenin üst kısımlarında birçok yeni yaprak çıkmaya başlıyor. Yakın zamanda düzgün bir fotoğraf makinasıyla çekip yükleyeceğim.

Erdemy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön