Oran ama nereden
Döndük dolaştık yine geldik orana.
Forumumuzda eskiden ince ağaçlar revaçtaydı. Son zamanlarda kalın ağaçlar hatta kütükler daha öne çıkmaya başladı. Bizler sıcakkanlı bir toplumun üyeleri olduğumuzdan biraz sabırsızız, sonuca daha çabuk ulaşmak istiyoruz. Kalın ağaçlara, kütüklere yönelmemizin arkasında biraz da sıcakkanlılık etkili oluyor zannediyorum.
Kalın ağaçlara zaafım varsa da çekirdekten üretilen ağaçlar da çok ilgimi çekiyor ve o yönde de çalışıyorum. Nebarilerini genişletmeye, konikliği artırmaya çalışıyorum.
NC arboretumdan bir başka ağaç seçtim. Kütükten bonsai üreten arkadaşlar bu ağacı ince ve uzun boylu bulacaklar.
Kural ne diyor gövde boy oranı 1/6. O zaman bu ağaçta oran yakalanmış mı?
Gövdeyi nebariden ölçersek evet, gövdeden ölçersek hayır.
Bu bonsaimiz ağaca benziyor mu? Bence evet. Oran gözü rahatsız ediyor mu? Bence hayır. İnce ağaç sevenler konikliği artırıp, nebariye biraz daha ağırlık vererek nebari ile ağacı dengelerlerse algılar değişebilir. Ortalarda bir yerlerde buluşacağız eninde sonunda.
Bu bonsaide birşey daha dikkat çekiyor. Ağacın arkasındaki çalılar. Onlarla hem öndeki kök ile başlayan derinlik hissi artırılmış hem de nebari daha geniş gösterilmeye çalışılmış.
Not: Bu arada öne doğru gelen kök de kuralları biraz zorlamış ama beni rahatsız etmiyor hatta hem ağacı daha yaşlı gösteriyor hem de doğaya tutunmayı ayakta kalma çabasını vurguluyor.
En güzel bonsailer sizlerin olsun....
Düzenleyen sagol : 15-05-2014 saat 07:26
Neden: yazım hatası
|