Öncelikle skipper tavsiyelerin için teşekkür ederim,uygulamaya çalışacağım neticelerini paylaşacağım ancak yaklaşık 20 gündür balya yonca bulamadım bu nedenle bahar üzeri olması nedeniyle bahçelerde budanan ağaç yaprakları ile ve taze ot ile besleme yapıyorum.Tabii kesif yem takviyemde devam ediyor.
Bugün size yeni doğum yapan yaklaşık (15 gün) keçimin ve bu keçi sayesinde hakkında çokça yazı okuyup karşılaşmaktan korktuğum mastitit (Meme iltahabı) hastalığı ile ilgili tecrübelerimden bahsedeceğim.Keçim 15 gün önce bir oğlak doğurdu.ilk gün Oğlağın tek memeyi emdiğini görür görmz dha şişkin diğer memeyi sağmam gerektiğini anladım.Ancak meme morumsu ve oldukça şişti.Memeye parmağımı bastırdığımda keçi rahatsız oluyordu ve parmağımı bastırdığım yer beyazımsı sarımsı renk alıp çöküyordu.Yani meme içi sertleşmeye başlamıştı.Sağıma geçtim meme ağzını batikonla dezenfekte edip sağmaya teşebbüs ettiğimde memeden merhem kıvamında sarımrak,diş macunu kıvamı sıvı geldi.Ancak keçi çok rahatsızdı belli oluyordu.Biraz sağmaya çalıştım ama keçi müsade etmedi.Bende diğer oğlaklarımdan birini memeye tuttum bende keçiyi ve memeyi zorda olsa emzirtip boşalttım.Sabah akşam bunu iki gün yaptım.ama keçi hep direndi.Üçüncü gün memeyi sağmaya çalışttığımda memenin içinden lor peyniri parçacıklarına benzer parça parça pelteler gelmeye başladı.Bu tam üç gün devam etti.Bu arad çevreden bsicilik yapanlara sorduğumda ağızdır o öyle gelir sonra düzelir diyerek beni ikna ettiler.Ancak 5. Gün pelteler kesildi ve sağım kabındaki sütün pembe olduğunu fark ettim.Dikkatli baktığımda pembe sütn memeden geldiğini anladım.Hemen veterineri aradım ve mastitit teşhisi üzerine 1,5 gün meme içine anti bakteriyel melhem sıktım.Sabah akşam ve memeyi iyice sağıp sütü döktüm.(Yalnız bu sütü kedinin bile içmediğini gözlemledim)Aynı zamanda veterinerin verdiği bir ilacı günde bir defa önerdiği dozda kas içine yaptım.Hastalıklı memeyi (Tek meme hastalıklı idi)sabah akşam sağdım.İyice boşalttım.Çok inatçı bir mikrobik durum.Tam 7 gün sonra keçimin sütü ancak normal görünüme kavuştu.Ancak burada İKSV süresinin 48 saat olması nedeniyle sütü hala döküyorum.Yarından sonra sağıma başlayacağım.Dezenfektan kullanımı ve yataklık temizliğinin ne kadar önemli olduğunu acı ama gerçek olarak tecrübe ettim.Aslında ağılım temiz altları kuru ama yinede mikrobik bir durum ve yataklık dezenfektasyonu da yapmam gerektiğine karar verdim.Bunun için 20 lt. Suya 20 mg katılarak seyreltilen bir çözelti ile ağılımı ilaçlayacağım.Tabi sağım öncesi ve sağım sonrası meme temizliği ve memede kalıntı süt bırakılmaması hususlarına dikkat etmek gerektiğini ifade etmek isterim.
|