Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun
Mùnevver hanim, bu gùzel cali sanirim Tùrkiye'de fazla taninmiyor, o nedenle sadece 1-2 sitede adina rastladim.
Daha detayli bilgi edinmek icin yabanci kaynaklara goz attim ve asagidaki bilgileri derledim.
Anavatani Meksika olan bu yaprak dokmeyen cali turuncgiller ailesinden.
Caliyi ilk kez 1825 yilinda Fransiz bir botanikci Aimé Bonpland kesfedip Avrupaya tanitmis. Botanik ismi Isvicreli botanikci Jacques Denis Choisy tarafindan verilmis.
Iyi drene edilmis topraklarda, kismi golge ya da tam gùnesli ortamlarda iyi gelisme gosteriyormus.
Ilk ciceklenme zamani genellikle Mayis ayi. Birinci ciceklenme bittikten sonra yaz sonu ya da sonbaharda ikinci bir ciceklenme daha gorùlùyormus. Birinci ciceklenmeden sonra cali hemen budanir ve ya kuruyan cicekler temizlenirse ikinci ciceklenmede de bol cicek aciyormus.
Her ne kadar -15° lere dayanikli olsa da iliman bolgelerde daha iyi gelisiyormus, bu nedenle bu caliyi ilk dikeceginiz yerin kisin soguk rùzgarlardan korunakli olmasinda fayda varmis.
Yaprak ve cicekleri kokulu olan bu cali, 1 m. ve 3 m. arasinda yùksekliklere ulasabiliyormus. Eni de yaklasik 2.5m.
Tohumla uratim: Baharin tohumlar sera ortaminda ekildikten sonra cimlenen fideler belli bir bùyùklùge ulasinca saksilara sasirtilmali, ilk kis mevsimini korunakli bir yerde (sera ya da ev ortaminda) gecirdikten sonra baharin bahceye dikilmeliymis.
Celikle ùretim: Temmuz ayi baslarinda 8 cm. boyunda yari odunsu celik veya Agustos ayinda 15 cm. olgun odun celikler ile ùretimi yapilabiliyormus.
|
sevgili tohumcu nilgün, açıklamaların için teşekürler.vermiş olduğun bilgiler bu çalıyı üretebileceğim umudunu veryor. bahçemde limon portakal yetiştiriyorum. bu çalıyıda rahat yetiştiririm diye umuyorum.ama nereden bulurum bilmiyorum .biraz araştırma yapayım. bakalım bulabilecekmiyim. sana tekrar teşekkür ediyorum. bu değerli bilgilerin ve fotoğrafların için. sevgilerimle selamlarımı gönderiyorum.