Herkese Hayırlı Geceler,
Sayın beingobserver, madde madde sormanızda sakınca yok, bende öyle yaparım.
Cevap 1-2) Makro besinleri 1 er kilo almanız yeterli. Ancak tavsiyem, kalsiyum nitrat ve potasyum nitrat ya da sülfat'ı 2-3 kilo almanızı öneririm. Zira bunlar diğerlerinden çok kullanılıyor. Özellikle kalsiyum.
Bunları kilo ile aldığınızda pahalılığına bakmayacaksınız zira zaten torbadan hesapladığınızda pahalı olması gayet doğal ve normal. Ben 3 ila 5 tl arasında aldım kilosunu. Bir tek mono basic fosfat gübresini göz göre göre 30 tl ödedim 1 kilosuna. Emir Kimya'dan almıştım. Hepsi var dediler, üç parça da geldi ürünler ödediğim kargo parası cabası.Halen göndermedikleri pipet ve ürünüm de ayrı cabası.
Alımlarınızı içimizden birinden yaparsanız, ki satışını online olarak yapan arkadaşlarımız var, Sayın Vetman yapıyor bunu, pahalı ucuzuna bakmayacaksınız eğer torbayla almıyorsanız. Onlar da haklı. 25 kg lik torbayı açıp, kilo kilo anca amatörlere satabilirler; çiftçi almaz bu miktarı. O yüzden torbası şu kadar, kilosu bu kadar geliyor demeyin, bir kaç milyon pahalı olsun önemli değil.
Siz makroları satın alın, mikroları isteyen arkadaşlara ben ücretsiz gönderiyorum zaten. Gramajını tartar gönderirim. Söylemeniz yeterli.
Cevap 3-4) Benim iddialı olduğum formül, bir amatörün ordan burdan bulduğu formülleri beğenmeyip, kafası karışıp, hepsinin ortalamalarını alıp hazırladığı bir formül. Yani iddia kısmı işin şakasıydı ki sanırım sitedeki arkadaşlar anlamışlardır; bu konularda bu kadar iddialı olabilecek bilgide değilim. Ama gerçek şu ki ben memnunum. Sadece çikeklere verirken bazılarına ağır geldiğini düşünüyorum, o yüzden yarı yarıya sulandırarak veriyorum. Bir anlamda EC sini düşürüyorum anlayacağınız.
4. defa hazırlayıp kullandığım formül. Son formüle eksikliğini hissettiğim potasyum ve kalsiyum miktarlarını artırarak verdim. Benim bitkilerim çok büyükler ve çok fazla meyve var üzerlerinde. Bakır, Çinko ve molibden eksikliği hissettim onlarında ölçülerini bir miktar artırdım.
Geçen de yazmıştım en iyi, en mükemmel formül, ucundan tutup hazırladığınız formüldür. Zaten bitki size bas bas bağıracaktır benim şuyum eksik diye.
formülü buraya ekliyorum. Arzu eden indirip deneyebilir. Excel tablosunda açıklamalarıyla anlattım. Gram bazlı, ama tüm hesaplamalar yapılarak gram elde edilmiş durumda. O yüzden PPM den grama kadar her şey mevcut tabloda.
http://yadi.sk/d/__u7retTQ2Gxx
Buradan tekrar belirtmek isterim. Ben bir amatörüm. Kullandığım formüller, öneriler bir amatörün yaşayarak, deneyerek paylaşmak istediği bilgiler olarak değerlendirin. Bazı bilgilerin eksikliği, teknik noksanlığı, profesyonelliğe uymadığı durumlar olabilir.
Deneyerek başıma gelenleri amatör arkadaşlara öneriler olarak paylaşıyorum.
Şu sıralar bana yine çok sorulan bir kaç konuya değinmek isterim. Bir çoğuna uymayacağınızı bile bile
1-) İlk başlıyorsanız işi zevkten eziyete çevirmeyin. O yüzden bir birine yakın besinlerle büyüyecek, bitkiler seçerek başlayın. Çok çeşit ekmeniz size ayrı ayrı zahmetler getirecektir. İnanın bir süre sonra işin tadı kaçacaktır. Çünkü çocuk gibi her biri ayrı emek istiyor. Ha buna zamanı olan arkadaşımız vardır amenna...
2-) Bitkileri asla ve asla sık ekmeyin. 15 kişilik dolmuşa 30 kişi bindiğimiz çok oldu. Biz orada ne hissediyorsak bitkilerde böyle hissediyor emin olun. Biz bir süre sonra inip kurtuluyoruz ama bitkiler son nefeslerine kadar buna mahkum kalıyorlar.
Bu size hastalık olarak dönecektir. Zira iyi havalanmadıklarından nemlenme artacaktır. Bir sürü zararlıyı barındırma görevi üstleneceklerdir. Sizin müdahele şansınız azalacaktır. Domates ekiyorsanız bir birleri arasını enaz 40-50 cm bırakın. İlk ektiğinizde fide gözünüze küçük gözükecek ama bir kaç ay sonra benimkiler gibi 3 metreyi bulacaklardır.
3-) Besin tankınıza bir tane akvaryum hava motoru ile hava taşı bağlayıp sürekli çalıştırın. Bunun çok faydasını göreceksiniz. Bizzat deneyerek yaptığım testlerim var. Heleki kök gelişiminde inanılmaz etkili bir durum.
4-) Besin tankınızı küçük tutun. Benimki 50 litre portakal kasası. Bunun dez avantaj olduğu kadar avantajlı yönleri de çoktur. Dökmek zorunda kalacağınız besin suyunuz olmaz. Hata durumunda giderme şansınız var. Bir şekilde fazla besin dökmüştüm, 1 kovasını alıp, bir kova su ekleyip, yeniden EC sini ayarladım. Diğer kovayı da ertesi gün ekleyip, eksiğini gidererek kullandım. 250 litrelik bir tank olsaydı bu hatayı düzeltmek pek kolay olmayacaktı.
5-) Besin eriyiğinizi kendiniz hazırlıyorsanız, ilk başlarda küçük miktarlarda hazırlayın. Örneğin benim burada gönderdiğim formülasyon 250 litrelik. Buradaki gramajları 10 a bölerek 25 litrelik hazırlayabilirsiniz. Ya da 4 de bölerek 75 litrelik hazırlayabilirsiniz.
Böylece hatalı bir durumda ki siz hesaplayı öğrenene kadar bolca olacak, bazen benim gibi PH'ı düşürmek için Sodyum Hidroksit kullanma gafletinde bulunacaksınız ve belki sizi hemen uyaran çıkmayacak

, çok çok elinizdeki eriyiği gidip bir ağaca boca edeceksiniz...
Bu arada Sayın beingobserver, geri tuşu server aktifse işe yarar, dün site durdu o yüzden geri getiremedim. Normalde gönder butona basmadan
CTRL-A ya basıp, komple blokluyorum,
CTRL-C'ye basıp kopyalıyorum öyle butona basıyorum. Eğer bir hata olursa, yazdıklarımı worde aktarma imkanım olabiliyor idi. Dün delikanlılık yaptık, o da sökmedi

Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Saygı ve sevgiler..