View Single Post
Eski 12-05-2014, 20:00   #232
skipper
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-07-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi defacto Mesajı Göster
Tabi bu acemice deneyim beni yıldırmadı.İkinci olarak Ocak ayında yakın bir ilden bir dağ köyü yaylasından 5 adet hamile saanen aldım.Amacım süt tüketimi döngümü bozmadan keçi besleme deneyimine Devamdı.Ancak sürü sahibi bana söz verdiği zamanda yani Şubat ortalarında hayvanlar yvrulaması gerekirken yavrulamadı ve satın aldığım yerden hayvanları iyi bakılmadığı için alıp hazırladığım yere getirdim.Sorunlar bundan sonra başladı.Önce hayvanlar getirdiğim yerde iyi beslenmediği için ve bende yavrulayacakları endişesiyle mısır silajı,kırma yem,pelet yem birdn bastırıp verdim hayvanlara.
Bir keçim enterotoksemi oldu.Bu arada bir başka keçimm hava değişiminden ciğerlerini üşütüp hasta oldu.Bir diğer keçi ise aldığım yerde şap hastalığı kapmış ve yeni atlattığını çaresizlikle çağırdığım veteriner söyledi.Maceram başlamadan bitmek üzer iken verdiğim hatırı sayılır ilaç parası harcadığım stres dolu birkaç haftadan sonra hayvanlar zayiat vermeden toparladı çok şükür.Sonrada Mart ortalarında birer ikişer yavruladı.Ama bu seferde yavvruların sıkıntısı başladı.Hemen üşütüp hasta oldular.İki adet zayiat verdim bu sürede.

Merhabalar,

Öncelikle forumda fazla katılımcı biri değilim bu ilk mesajım olacak ama yukarıda bahsettiklerinizden sonra yazma ihtiyacı hissettim. Benimde 500 başlık entansif çiftliğim var. Bunu söylememin sebebi konu ile yakından alakalı olmam.
Yukarıda dediklerinizden yola çıkarak daha önceden hayvanlarınızın beslenme ve aşı problemleri yaşamış olabileceğini düşünüyorum. Özellikle 2 litre ortalama sütü olan hayvanları protein konusunda takip etmek gerekiyor. Öncelikle 500 gr yonca kuru otu (alfalfa), 100 - 200 gram saman, 1,5 kg silaj ve 1 kg süt yemi ile bir yem karması hazırlarsanız hayvanlarınız hem süt yapmak için gerekli besinleri alırlar hem de bağışıklık sistemi biraz güçlenir. Ancak bu rasyonda protein biraz fazladır. Bir düzene oturunca yoncayı azaltıp fiğ gibi bir ot ike de tamamlayanilirsiniz.

Ayrıca yılda iki kere (ilkbahar ve sonbahar) enterotoksrmi aşısı, ilkbahar da çiğer aşısı kuruya almadan da hemen önce agalaksi aşısı yaparsanız (şap ve brucella için en uygun tarihi size ilçe tarımdaki vet ler verecektir) hayvanları koruma afına epey yol katetmiş olursunuz.

Umarım yardımcı olurda hayvan kaybı yaşamazsınız. Ayrıca doğumdan sonra da oğlak beslenmesinde mama kullanmanızı öneririm.

skipper Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön