Tabi bu acemice deneyim beni yıldırmadı.İkinci olarak Ocak ayında yakın bir ilden bir dağ köyü yaylasından 5 adet hamile saanen aldım.Amacım süt tüketimi döngümü bozmadan keçi besleme deneyimine Devamdı.Ancak sürü sahibi bana söz verdiği zamanda yani Şubat ortalarında hayvanlar yvrulaması gerekirken yavrulamadı ve satın aldığım yerden hayvanları iyi bakılmadığı için alıp hazırladığım yere getirdim.Sorunlar bundan sonra başladı.Önce hayvanlar getirdiğim yerde iyi beslenmediği için ve bende yavrulayacakları endişesiyle mısır silajı,kırma yem,pelet yem birdn bastırıp verdim hayvanlara.
Bir keçim enterotoksemi oldu.Bu arada bir başka keçimm hava değişiminden ciğerlerini üşütüp hasta oldu.Bir diğer keçi ise aldığım yerde şap hastalığı kapmış ve yeni atlattığını çaresizlikle çağırdığım veteriner söyledi.Maceram başlamadan bitmek üzer iken verdiğim hatırı sayılır ilaç parası harcadığım stres dolu birkaç haftadan sonra hayvanlar zayiat vermeden toparladı çok şükür.Sonrada Mart ortalarında birer ikişer yavruladı.Ama bu seferde yavvruların sıkıntısı başladı.Hemen üşütüp hasta oldular.İki adet zayiat verdim bu sürede.
|