View Single Post
Eski 11-05-2014, 17:56   #49
garlangufa
Ağaç Dostu

garlangufa's Avatar

Giriş Tarihi: 03-01-2011
DİKKAT !! 14 Mart 2014 teki duruma göre : Aşağıdaki bilgiler gözlemlerim sonucundaki bilgilerdir, kesinlikle uzman görüşü değildir yalnış anlaşılmasın. Yalnış görmüş veya eksik değerlendirmiş olabilirim.

Şimdiye kadarki gözlemlerim sonucu çilek cinsleri hakkında biraz bilgi aktarayım diyorum.

Ben ençok sweet-charlie dikmiştim (1000 kök). Evet çok kısa sürede çiçekleniyor, Festival - Rubigen e nazaran soğuğa ve yüksek neme daha dayanıklı fakat fiziksel gelişim daha zayıf. Yani adam daha 1 yaprak çıkartmış, yanında uzatmış kolu üzerinde 7 çiçek. Ondan sonra da onları beslemek için o küçük gövde ile yırtın. Karadeniz bölgesine en uygun Sweet-Charlie demişlerdi. Herhalde kısa gün çeşidi olduğu için sanırım.

Diktiğim çeşitlerde en iyi gelişim gösteren, %99 nemde banamısın demeyen, çiçeklenme ve gelişimi en iyi olan cins Albion. Diğer tüm cinsler yüksek nemden etkilenip bir şekilde tepki verdiler fakat Albion da ne yaprak renginde bir değişim, ne bir külleme, ne bir sap çürüklüğü nede çiçeklenme ve gelişimin yavaşlaması gibi bir şey görmedim. Meyve oluşumu da başladı ve şekil bozukluğu sadece Albion cinsinde yok (son 6 gün geceleri sera içi 5-6 dereceye kadar düşüyor, gündüz de ençok 10 derece sisli ve yağmurlu).

Rubigen cinsi en az çiçeklenme olan cins ve en duyarlı olanı. Nem yükseldiği anda Rubigen ve Festival cinsinde hemen yaprak kıvrılmaları başlıyor. Rubigende az çiçeklenme olduğu ve meyveye geçiş başlamadığı için bir şey diyemiyorum.

Gelelim Festival cinsine. Eğer soğuklar olmayıp, Aralık, Ocak ve Şubat aylarındaki güneşli günler şimdi olsa idi rekor büyüklükte çilek elde edebilirdim sanırım. Festivallerin yaprakları Lahana gibi oldu, kökten yaprak dibine kadar uzunluk 26 cm (çoğunda 20cm üzeri) olan var. Meyve tutumu var fakat şekil bozukluğu da var. PH a çok duyarlı, biraz yükselip 7 civarına PH çıkınca yapraklarda sararmalar başlıyor.

Kısaca Trabzon ve serayı yaptığım Havaalanından 6Km yukarı Kavala köyüne en uygun Çilek cinsi Albion, Sweet-Charlie, Festival ve Rubigen. Tabiiki diğer cinsleri de denemem gerekiyor seneye. Bunlar Fortuna, Benicia,Mojave, Portola ve Camarosa.

garlangufa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön