View Single Post
Eski 10-05-2014, 18:09   #492
leventali
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 09-08-2013
Önce Resimler-3

Önce Resimler-3

Bu çiçeğin adı Yaprağı Güzel. Burda öyle diyorlar. Domates besinini bunun kadar seven bir bitki daha var mı bilemiyorum. Bu gördüğünüz küçücük bir daldı. Yaklaşık 1 ayda bu hali aldı. Belirtmek isterim. Oksijeni çok seviyor kökleri. Nereden mi biliyorum? Çünkü bunlar suyun içerisindeyken hava taşı koymuştum birine, bir diğerine koymamıştım. İnanılmaz farklı büyüdüler.

Name:  10-05-2014_11.jpg
Views: 970
Size:  47.6 KB

Bu domatesimizi de köküyle komple buraya aktarmıştık. Gelişimi durdu gibi. Ama dün onları da otomasyona bağladım. Düne kadar sabah akşam elle suluyordum. Bu önümüzdeki hafta gelişimine bakacağız...

Name:  10-05-2014_12.jpg
Views: 924
Size:  43.5 KB

Seranın yan boruları arasına tel çektik. 50 şer santim arayla. Bu tele domateslerimizi bağladık. Artık boyları seranın içine sığmayacak düzeyde. Şu anda 3 metreyi çoktan geçmiş durumdalar. Kaldı ki büyümesinler diye tepelerini geçen ay kesmiştim. Yoksa şimdi kat be kat daha da uzarlardı.
Seranın yüksekliği 2.20 m. Domatesler yerden 40 cm yüksekte kökleri. yani tepe noktası 1.80. Sera eni 3 m. Ölçmedim ama tahmini boylarını görüntüyle hesaplayabilirsiniz. Neden mi yazdım bunları. Domates eken arkadaşlar bunları dikkate alsın diye...

Name:  10-05-2014_13.jpg
Views: 1300
Size:  51.8 KB

Ortalığı bu hale getirebilmek için sabahtan beri uğraşıyorum. Kamera arkasını görmek istemezsiniz bile Derli toplu olmak kadar güzel bir şey yok. Bir hafta kadar gider sanırım bu

Name:  10-05-2014_14.jpg
Views: 927
Size:  43.6 KB

PH ölçerimiz. Bayağıdır kullanmıyordum. İki gündür yeniden kullanmaya başladım. İzleyenler hatırlar kara lahanadan yapmıştım PH ölçerimizi. Tek kelimeyle harika bir çözüm. Herkese öneririm. PH'ımız yüksekmiş haberimiz yok. Daha doğrusu nötr. Bu da bitkilere yüksek sayılır. Biraz düşürmek gerekiyordu. 5.5 - 6 civarına. Sodyum Hidroksit kullandık.

Burada ustalara sormak istediğim birkaç şey olacak. Sodyum Hidroksit PH'ı düşürmeye düşürüyor ancak tanktaki suyu da bulandırıyor. Bunun normal olup olmadığını öğrenmek istiyorum.

Şelatlı demir kullanıyorum. Bunu suyla karıştırdığımda kırmızı bir renk alıyor. Sayın MeyveliTepe bir yazısında kırmızıya dönüşen demirin aslında oksitlendiğinden (paslandığından) bahsetmişti. Bu yüzden kırmızıya dönüştüğünü yazmıştı. Benim aldığım şelatlı demir hazır satılanlardan. Markalı bir ürün. Sordum hepsinin böyle olduğunu söylediler. Doğruluk payı nedir ustalar cevaplarsa sevinirim. Bitkilerde demir eksikliğini gösterecek bir emareye de rastlamadım.

Name:  10-05-2014_15.jpg
Views: 943
Size:  41.2 KB

Bitki yapraklarında bazı değişiklikler oldu. Yaprakları incelediğimde ve yaptığım araştırmada Çinko, Molibden ve Bor eksikliğinden kaynaklı olabileceğine kanaat getirdim. Çünkü araştırdığım kaynakta en yakın bunu gösteriyordu. Son hazırladığım besinde bunların oranlarını artırdım.

Ancak bunun nedenlerinden birinin de PH'ın yüksek olmasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Yaptığım araştırmada yüksek PH'ta en çok da mikro elementlerin alımında zorluk yaşandığı notu eklenmişti. Her iki unsuruda şu anda halletmiş durumdayız. Bu önümüzdeki haftayı gözlemleyeceğiz.

Bu arada bitkilerin besin alımının hızlandığını anlatmıştım geçen yazılarımda. Bir nedenin de bu olduğunu düşünüyorum...

Çok yararlı gördüğüm bir kaç kaynak paylaşacağım. Besin noksanlıklarının bitkilerdeki belirtileri...

http://yadi.sk/d/wQeK6euqPjVam

http://yadi.sk/d/RVlAp9wAPjVnK

http://yadi.sk/d/zUAj7YTAPjVqt

Dileyen indirip arşivine atabilir..
Saygı ve sevgilerle...

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön