Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kursatates
evet ağacın suyunu erken kesersenız erken uykuya geçıyor. baraj veya göl havayı yumuşatırmı sorunuza gelince. gezmiş olduğum bütün ziraat fakültelerinin çiftlik arazılerınde fidanlık larda tepe sulaması spring sulamalar dıkkatımı çekti ve mevcut damla sulamanız varken bu tepe ve spring sulaması ne alaka dıye sordugumda donları onlemek ıcın dediklerinde çok şaşırdım ve detayını şöyle acıkladılar..
|
Suyu erken kesmenin erken uykuya geçmesine kısmende olsa etkisi var, ben yaşadığım tecrübelere dayanarak genç fidanlarda genel olarak suyu ağustostan sonra vermeyin derim su yürümesi yavaşlasın genç sürgünler pişkinleşmeye kış şartlarına daha mukavemetli olsunlar, ekim ayına kadar sulanan fidanlar su ve besin aldıklarında yeşil aksam çalışmaları da devam ediyor birden kışa girdiklerinde de don etkilerine dayanamayıp kurumalar görülebiliyor.
Sözünü ettiğiniz tepe spring olayı yani donlara karşı su vererek dondan korunma olayı doğrudur, avrupalı bunu yıllardır uyguluyor, bizde daha yeni yeni büyük bahçeler kuruluyor bundan sonra bu uygulamalar bizde de görülebilir, konusu maliyet olunca küçük bahçeler bu külfeti taşıyamadığı için uygulamalar kurulamamış yapılamamış,
Almanya da olan bir arkadaşıma almanyada bir bahçeyi ziyaret etmesini söylemiştim, gidip ziyaret etmiş ve gördüklerini yarım börcük şöyle anlatmıştı.
Abi biz tarımda hiç yokmuşuz, adamlar öyle bir donanım kurmuşlar ki, şaşarsın,
Her şey bilgisayar ve bilgisayara bağlı siz bahçede olun olmayın gece saat kaç olursa olsun hava kontrol cihazları belli bir derecenin altına düştümü otomatikman harekete geçiyor, önce havayı ısıtan havai fişekler harekete geçiyor, yetmedi yeraltı artezyen sularıyla havadan su vererek bahçenin dondan etkilenmesini koruyorlar.
Aynı keza kuş zararına karşıda böyle bir sistemleri var harekete duyarlı kameralar kuşu gördüğünde sistem su fışkırtarak kuşu kaçırıyor.