View Single Post
Eski 08-05-2014, 13:34   #3471
Orhan Özbilgiç
Ağaç Dostu

Orhan Özbilgiç's Avatar

Giriş Tarihi: 12-04-2008
Adalet Hanım;

Eğer, o elektrik kesintileri benim başıma gelseydi, vay halime! Zira klavye de çok ama çok ağırım.
Bahçenin eve uzaklığı gerçekten büyük sıkıntı. Örneğin, birkaç gün sonra iki komşumuzun, 23 mayısta da, bir akrabamızın çocukları evleniyor. Burada portatif seramda onlarca sebze ve çiçek tohumu henüz çimlendiler, çimlenecekler. Kime bırakayım. Güneşli günlerde pencerelerini, yetmezse kapılarını açmak ve sık sık ama dozunda sulamak gerekir. Her gün uğrayıp bunları yapabilecek biri yok! Bu nedenle, ilk iki düğünü pas geçiyorum. Ayın 20 sine kadar epeyce yol katedilmiş olur inşallah. O günlerde gidecek ve düğün sonrası haftada bu kez eşimle birlikte döneceğim. O ikimiz adına ilk iki düğüne iştirak edecek, sağolsun.

Acer'imin sertifikasında 2006 da dikildiği belirtilmiş. Ben 2009 da diktim. Ama o zamanlar, Acer'in kısmi gölge ağacı olduğunu bilmiyordum. İlk diktiğim yer tam güneş alan bir yerdi. Yazın yaprakları kavruluverdi. Şimdi nisbeten daha az güneş alan bir yerde. ama onun asıl isteği, ağaç dalları arasından süzme güneş ışığı almak.
Her yıl kasım sonunda, kuvvetli dallar arasındaki zayıf dalları dibinden budadım. Tacın altında, bel ve dip kısımlarda sürgünlere izin vermeyip, görür görmez kopardım. O nedenle gerçekten güzel bir forma kavuştu.

Vangelyanızın, çiçeklenmeyen dallarına dokunmayın. Belki yılın diğer aylarında açabilir. Çiçeklenen dalın yerden yüksekliğinin 1/3 kadarını kesin. Diğerleri çiçek açarsa onlarında, çiçeklenmelerinden sonra üçte birini kesin. Ama çiçeklenmezse yine dokunmayın.

Clematisler konusunda aynı sorunları bende yaşıyorum. Üstelik siz yine şanslısınız. Benim bitki yaprak yapısı beliginleşmeden alıp, dikimek üzere buraya gönderdiklerimden ikisi Montana çıktı. Yani biz İstanbul'da iken çiçeklenecek.

Bugünlerde sürekli kapalı ve serin bir hava var. Bu yüzden clematisler, bir kaç yaşlı tür hariç, balkonu henüz kaplayamadılar. Sanırım yaz ortalarında daha güzel bir görüntü ile fotoğraflıyabileceğim. Şimdilik böyle.
Selam ve sevgilerimle. Eşimede selamlarınızı ileteceğim.

Name:  092-092.jpg
Views: 925
Size:  65.0 KB

Orhan Özbilgiç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön