İzleyenler bilir, sürekli yaptıklarımı kayıt altında tutuyorum. Bu da bana bitkilerle ilgili öngörü sağlıyor. Marul'da dikkatimi çeken aynı şey şimdi domateste başıma geldi.
Benim otomatik sulama saatim sabah 6 da başlayıp akşam 19'da bitiyordu. Günlük 300 ml A ve B besin ekliyordum. Neredeyse her gün eşit miktarda tüketim oluyor. Yaklaşık 20-25 litrede su tüketiyorlardı.
Hem yaz geldiğinden hemde maruldaki gibi mi olacak diye sulama programlarını 3 gündür değiştirdim ve izledim. O kadar ilginç ki, maruldaki gibi beslenme durumu ortaya çıktı.
Sulama saatini sabah 5 akşam 21 yapmıştım. Ve saatte 20 dakikaya çıkardım. İlk birinci gün biraz fazla besin ve su tükettiler. İkinci ve üçüncü gün kasanın tamamını bitirir hale geldiler.
Günlük tüketimleri 750 ml A ve B olmak üzere 40-50 litrelik deponun neredeyse tamanını bitirir oldular. Bugün sulama programını 1 saat daha uzatıp, 22 ye getirmiştim. Ne olup bittiğine bakmak için çıktığımda kasada pompanın çekeceği su kalmamış.
Marul bölümünü okuyanlar hatırlar, marulda akan su kültürü olduğundan bunu takip etmek daha kolay oluyordu. Orada da marullar akşam 5-6 dan sonra besin tüketmeye başlıyor ve gece 10-11'e kadar sürüyordu tüketimleri. Gece 11 de tamamlıyordum, sabah yeniden baktığımda tüketim fazla olmamış oluyordu.
İlginçtir domateste de beslenme saat 18'den sonra hızlanmaya başlıyor. ve 22-23 e kadar sürüyor. Gün boyu beslenmeleri normal seyrederken, bu saatten sonra inanılmaz besin ve su tüketiyorlar.
Bunun bir nedeninin hava şartlarından kaynaklandığını sanıyorum. Gündüzleri sera sıcaklığı yükseldiğinden beslenme yapmayıp yan gelip yatıyorlar

Akşam ısının düşmesiyle birlikte beslenmeye başlıyorlar gibime geliyor.
Ama her iki bitkinin de bu saatlerde beslenmeye başlayıp bitirmesi bir tesadüf olmamalı kanısındayım. Tabi bunu yorumlamak benim boyumu aşar. Bu gösteriyor ki amatör yetiştiricilik yapan arkadaşlar bu saatleri dikkate almalı diye düşünüyorum.
Bitkilerim çok büyüdüğü için dün hazırladığım besin formülünde değişiklik yaptım. Sonuçlarını izledikten sonra buradan yayınlayacağım. Bitkiler çok büyüdüğünden dolayı kalsiyum ve potasyum miktarını artırdım. Bugünkü kasanın boşalmasının sebepleri içerisinde bu da var mıdır bilemiyorum. İzleyip göreceğiz.
Domates yetiştirmek isteyen amatör arkadaşlara birkaç (uyulmayacak

) tavsiyede bulunmak isterim.
1- Domateslerin ekim araları en az 40-50 cm olmalı. İkinci bir sıra ekilecekse bunların bir birine olan araları da en az 30-40 cm kadar olmalı. Çok hızlı büyüyen bir bitki ve çok fazla yaprak veren bir bitki. Biz profesyonel büyütme yapmadığımızdan dallanıp budaklanmasında bir sakınca görmüyoruz. Öyle olunca da kollar bacaklar bir birlerine giriyor.
2- Besin tankını (amatörler için söylüyorum) küçük tutun. 40-50 litre civarı. Ben 10-15 gün besin ve su ile tamamlıyorum, kasayı komple boşaltacağım zaman tamamlama yapmıyorum ve suyun bitmesini bekliyorum. Sonra komple taze suyla doldurup bir gün sulamayı besinsiz yapıyorum. Bitki köklerinin yıkanması amaçlı. Ertesi gün yeniden besinini tamamlayıp yoluma devam ediyorum.
Deponun büyük olmasının elbette avantajları var. Ama en büyük dezavantajı bir süre sonra o tankı boşaltıp, yeniden hazırlamanız gerekecek. Ve içindeki suyu da bir şekilde tabiata bırakacaksınız. Hem malzemeden tasarruf edersiniz küçük tankla, hemde tabiatı kirletmezsiniz. Tabi ilgilenme sürenizde beraberinde düşecektir.
Sürekli mesaj yazıp soran arkadaşlara bir de buradan belirtim. Sandığınız kadar zaman ayırmıyorum. Akşamdan akşama besin ve su tamamlaması yapıyorum o kadar. Ha bir de sabahları kahvaltı için uğruyorum o kadar
Evden ayrıldığım zamanlar anneme tankı suyla doldurmasını söylüyorum o kadar. 3-4 gün ayrıldığım bile oldu zaman zaman.
3- Besin tüketim miktarını yazıyorum ki 10 kök domates yetiştirecek olan arkadaşlar besinlerini ona göre temin etsinler diye. Besin, bu işin olmazsa olmazı olduğu gibi, sürekli artan miktarlarda ihtayacınız olacaktır. O yüzden kendi besininizi hazırlamayı öğrenmenizde yarar görüyorum.
Sayın AteşKaptan gramajlı olarak bile formülleri vermiş durumda. Kafa karıştıracak çok şey ortadan kalkmış durumda. Miktarlar büyükse tüm rakamları 2 ye bölerek aynı miktarın yarısını hazırlarsınız. Ya da 4'e bölerek daha az üretebilirsiniz.
Buradan en iyi, en mükemmel, en harika, en muhteşem, en verimli formülü açıklamak istiyorum.
Kendinizin hazırladığı besin varya, işte o formül.
O yüzden hangisi daha iyi diye aranıp durmanıza gerek yok. Beğenin birini ve hazırlayıp başlayın. Başladığınız formülün ne kadar mükemmel sonuçlar verdiğini göreceksiniz. Çünkü 10 dönüm serada bitki üretmeyeceksiniz. Çok çok domateslerinizin bir kısmı küçük çıkar, kimisi büyük. Kimisi erken kızarır kimisi geç. Kimisi çiçek açar vermez, kimisi 5-6 çiçeğin hepsinde verir.
Siz onu büyütürsünüz, o da sizi
Amacınız amatörlükse bu yazdıklarım tecrübeyle sabittir.
Saygı ve sevgilerimle...