Merhabalar,
YMM olarak çalışıyorum fakat stresli bir hayattan sıkıldım,doğa ile başbaşa olmak istiyorum. tabi bunun yanında geçimimide sağlamam gerekiyor. Allaha şükür bunca yıl çalışmamın karşılığında bir birikim elde ettim.Bunu zeytin yetiştiriciliğinde değerlendirmek istiyorum.
Yorum yapacak arkadaşlardan zeytin dışında bir öneri ile gelmemelerini istiram ederim çünkü çok düşündüm zeytin işine girmek istiyorum.Kendim istanbulda oturuyorum. Arazi araştırmalarına başladım. İstanbula yakın bir yer olarak Çanakkalede arazi araştırmalarım oldu. 100-150 dönüm yerler baktım. Hepsinde zeytin ağaçları dikili 40-50 yaşlarında ağaçlar. Ağaç başınada 70-80 kg yılda verim aldıklarını söylüyorlar. Tabi bir uzmanla da gitmek isterim bana danışmanlık yapacak bu konuda bilgisi tecrübesi olan. Fakat forumdaki arkadaşlarında değerli yorumlarını almak isterim.
Bu işin pazarlamasını bilmiyorum ama öğreneceğim, bu dediklerim ağaç başına verim sizce doğrumudur yoksa abartımıdır. Birde araziyi aldık verimi topladık diyelim bunun satışı nasıl oluyor satmak ta bir sıkıntı yaşarmıyız. Genelde sofralık zeytin fakat yağlık zeytin olan tarlalarda baktım.
sizlere sorularım olacak bunlar;
-O bölgede yağlık zeytinlik mi yoksa sofralık zeytinlik işine mi girmem gerekir?
-Boş bir tarla mı almalıyım sizce yoksa 40-50 yaşlarındaki zeytin ağaçlı tarla mı almalıyım?
-Baktığım tarlalarda 3000-4000 ağaç ortalaması var bunun yıllık bakım giderleri sizce ortalama ne kadardır?
-Ayrıca aklıma gelmeyen sorularda olabilir beni aydınlatırsanız sevinirim..
|