Bu örnekte aslında elma ile armutu karşılaştırıyoruz. 3. belki 4. çatallanmalarını yapmış bir penjing ile yeni başlanmış 2 bonsai çalışmasını karşılaştırmak çok kolay değil. Üçünü bir yarışmadaya soksaydık biri penjing kategorisinde derece alabilirdi. 1. fotoğraftaki emerging kategorisinde 3. ise gelecek vaat eden bonsai adayları kategorisine yer alırlardı zannediyorum.
1. Örnekteki adayda alt dallar gelişmeye bırakılıp kalınlaştırılsa daha iyi olurdu belki ama bu şekilde de olmaz diye birşey yok. Üst dallar yapraksızlaştırılarak alt dallarda kalınlaşma sağlanabilir fakat daha uzun sürer. Bazen ticari kaygılarla bu yola gidiliyor.
Tabiatta bu şekilde alt ve üst dalların yaklaşık aynı kalınlıkta geliştiği durumlar olamaz mı o da olabilir. Bu tür bazı örnekleri mısırda gördüm. Argan ağaçlarında(bizim delicelere benziyor, keçi ağacı diyorlar) onlarca keçi dalların ucunu yiyor dolayısıyla uç alımı ve yaprak küçültme yapıyorlar. Bazı ağaçlarda alt dalların kalınlaşmasına da müsade etmiyorlar. Buna benzer örnekleri dağlarda keçilerin bol olduğu yerlerde bizde de görmek mümkün olabilir.
5-10 yıl sonra bu 3 örneği yeniden karşılaştırsak. 1 ve iki bonsai formuna girmiş olur.
3. örnek zaten gelişmiş ama biraz daha çatallanma olur fazla bir değişiklik olmaz zannediyorum.
Hepinize Güzel bonsailer, penjingler dilerim...
|