View Single Post
Eski 05-05-2014, 16:02   #1919
Hüseyin güzel
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 24-03-2014
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sulutarım Mesajı Göster
Arkadaşlar ben siteye yeni üye oldum. Emeklilik süremde tarımla uğraşmayı planlıyorum.
Manisa Gördes'te biraz arazimiz var. Çoğunlukla üzüm ekili.
Ancak bağ yapılamayacak yaklaşık 5 dönümlük alanı değerlendirmek için ağaç dikmek istiyorum. Düşündüğüm türler zeytin ve ceviz. Acaba hangisini dikmek daha rantabl olur?
Sevgili arkadaşım Ticari düşünüyorsanız. ceviz ve zeytin dikmeden önce biraz fizibilite yapmanızı öneririm bulunduğunuz bölgenin iklim şartlarına göre zeytin dikmeniz bence daha mantıklı zeytin her yerde yetişmez oysa ceviz her yerde yetişir bölgenizin avantajını iyi değerlendirebilirsiniz.. birde ceviz dikimleri çoğaldı önümüzdeki tahminim 2-3 sene sonra piyasada ceviz patlaması olabilir..
cevizin Çekirdekten yetişenini öneririm 10 yılda veriyor ama çok verimli olduğunu okumuştum tarım bakanlığının ceviz yetiştiricilik el kitabında

Alıntı :
Zeytin ağacı, meyvesinin etli kısmından ve çekirdeğinden elde edilen, altın sarısı yağı olan, çok değerli bir ağaçtır. Uygun koşullarda yetiştirilirse, ekimini izleyen 5-6 yıl içinde, meyve verecek duruma gelir. Zeytin ağacının verimli hale gelmesi, 20 yılı bulur ve giderek de verimi artar. 35-150 yıl arası, ağacın olgunluk ve tam verim dönemidir. Sonra, daha yüzlerce yıl yaşar. Oldukça uzun bir yaşamı vardır. Yaşlanınca da tabii ki verimi azalır.

Aşısız (yabani) cevizler 7-10 yaşlarında , aşılı cevizler ise 4 yaşından itibaren meyve vermeye başlamaktadır. Yine yabani ağaçlardan 6 kg kabuklu meyveden en fazla 1,5-2 kg iç alınırken, aşılı ağaçlardan 6 kg cevizden en az 3 kg iç meyve alınmaktadır.

Hüseyin güzel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön