View Single Post
Eski 04-05-2014, 12:23   #234
Taşlıbahçe
Ağaç Dostu

Taşlıbahçe's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi DogaSeven Mesajı Göster
Bu sene eşimin memleketi olan Manisanın Soma ilçesine gitmiştik.Kasım sonuydu zeytin toplama işi vardı hanımın köyü ormanlık bir köy orda zeytin toplarken arada mola verince ben az ötede ormanda ormanda dikkatimi çeken yerel halkın davulga adını verdiği maki bitkilerini inceliyordum aralarında boyu bir kaç metreyi bulanlarının meyvelerini olduğunu fark ettim tadınada baktım çok tatlı olmasalarda hoş bir tadı vardı yukarıdaki yorumlara bakınca bu ağacın kocayemiş olmadığını düşünüyorum çocukluğumda İstanbul yakacık yokuşlarındaki makilerde o kadar çok kocayemiş yedimki tadını unutamam ama bu bulduğum ağaçta ona çok benziyor ( meyveleri ve görünümü) Muhtemelen alt türevlerinden biridir diye düşündüm malesef resimçekme imkanım olmadı ama tekrar bölgeye gidersem resimde çekerim..Kocayemiş veya davulga (soma koylüleri meyvesine davulga üzümü diyor) bana kalırsa bu davulga fırınların yakmak için tercih ettiği odun olan çilek ağacıdedikleri ağaç.. Arbutus Marina ya benziyor....Plant Store... Muhteşem görüntüsü var kızılımsı gövdesi ve güzel yaprakları ile çokgüzel peysaj bitkisi de olabilir..
Sayın doğa sever, Soma'da gördükleriniz muhtemelen kocayemişin (Arbutus unedo) kardeşi sandal ağacı (Arbutus andrachne). gövdeleri kavladığında bakıra benzer, kocayemişten daha küçük meyveleri vardır. Ben hem kocayemişe, hem de sandal ağacına yöresel isimlendirmede "davulga" denildiğine çok rastladım.

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön