Konu: Domates
View Single Post
Eski 03-05-2014, 09:42   #854
Emre İlhan
Ağaç Dostu
 
Emre İlhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2010
Şehir: Adana/Denizli
Mesajlar: 1,989
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn Mesajı Göster
Bu durumun fosfor eksikliği ile alakası olmaması lazım. Paylaşılan resme göre daha yeni yeni 3. ve 4. yapraklarını çıkaran 4-5 cm uzunluğundaki fidelerde fosfor eksikliğinin hissedileceğini zannetmiyorum. Bitki henüz bu aşamada gerekli besini kotiledon yapraklardan sağlıyor.

Ben de aynı dertten muzdaribim. Domates fidelerim gövde ve yaprak yapısı bakımından T şeklinde olması gerekirken benim fideler Y şeklinde duruyorlar. Aynı şekilde yaprak altları da mor reyhan rengindeler. Acaba şaşırtma yaparsam durum değişir mi diye tüm çeşitlerin bir miktarını viyollerden bardaklara aldım. Ama çok ta bi değişiklik yok şimdilik. Sabırsızlıkla kendine gelmelerini bekliyorum. Ben biraz da havaların durumundan şüpheleniyorum. Acaba gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkının yüksek olmasından mı gelişmiyorlar diye düşünüyorum. Bazı arkadaşlarımız domatis yicekler ben hala fide yapamadım diye endişeliyim
Sevgili bahcedenn;

Domates fidelerinin bu dönemde kotiledon yapraklardan beslendiği ve daha henüz yavaş yavaş topraktaki besin elementlerinden yararlanmaya başladığı doğru ancak fosfor eksikliğinin torfta ki fidede yarattığı bu durum, tecrübelerimle sabit. Bu durumda ki bir fide de gübreleme yapmadan beklediğim taktirde, aynı morluğun devam ettiğini ve fosfor oranı yüksek gübreyle gübreleme yapınca, düzeldiğini gözlemledim. Ne kadar ilginç değil mi?

Gerçekten torfta sebze fidesi yetiştirmek çok özen isteyen bir iş. Bir o kadar da zevkli. Daha önce ki mesajımda da belirttiğim gibi, on gün kadar fidenin kök sistemini yeniden oluşturmasını bekleyip gübrelemeye geçince, her şey yoluna girecektir. Doğal bir durum.

Sevgili İsmail Kuzucu'nun da söylediği gibi; bazı türlerde de bu durum gözleniyor. Yalnız, benim torf ortamında yaşadığım genelde fosfor eksikliğiydi. Saksıda koşullar malesef bizleri zorluyor. Geç kalmış olmanın endişesini ne yazık ki bende hep yaşıyorum

Y şeklinde ve bazen üzerlerine kapanık şekilde duran domates fidelerim, genelde fazla güneşe maruz kalanlar oluyor ve bazı domates cinslerinin böyle olduğunu düşünüyorum. Beni o kadar zorlamıştı ki fosfor oranı yüksek kimyasal gübre vermek zorunda kalmıştım. Sonuçta fideler düzelmiş ve gelişmeye başlamıştı ama ben baya bir geç kalmıştım. Güneşe dikkât.

Birde size birkaç sorum olacaktı. Şaşırtmayı kaç gün önce yaptınız? Fidelerde canlanma belirtisi gözlemlediniz mi ve saksı harcı nasıl bir ortam(torf mu)?

Emre İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön