View Single Post
Eski 29-04-2014, 20:51   #7
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Sn. Emre Babayiğit, tohumdan yetiştirdiğiniz güzel bir nar fidanınız var, o da çiçek ve meyveleriyle size teşekkür ediyor.

Fakat bu fidanın bonsai olması için öncelikle seçmeniz gereken bir yol var.

Böyle bir çalışma sizi tatmin edecek mi?


dwarf-pom-lg.jpg

Kaynak



Yoksa böyle mi?


pomegranate-bonsai-tree-1.jpg

Kaynak



Yoksa böyle bir bonsai mi?


pomegranate_bonsai_by_omega856-d58mt66.jpg

Kaynak


Eğer ilki sizin için yeterli bir sonuçsa, budamalara hemen başlayabilirsiniz.

Eğer ikincisi gibi bir ağaç düşünüyorsanız, ağacınızı şu ankinden daha büyük bir saksıda iki sene kadar daha büyütür, sonra çalışmalara başlarsınız.

Şayet sonuncu ağaç hedefinizse, ağacınız o gövde kalınlığına ulaşana dek büyütüp sonra işlemlere başlamalısınız. Eğer ağacınızı yere dikme şansınız yoksa, saksısını her sene ya da her iki senede bir ciddi oranda, kademeli olarak büyütmek şartıyla iyimser bir tahminle 10-15 sene sonra ilk kesim yapılmalı. Ağacınızın o hale gelecek şekilde eğitimden geçmesi ise ayrı bir konu tabii.
O ağacın altındaki not belki dikkatinizi çeker, 1960 yılından bu yana eğitimde olduğu yazılmış.

Ağacınızın cüce nar olduğunu da düşünürsek (bu detayı geç farkettim kusura bakmayın) son görseldeki gibi olmasını beklemek hayal olur. Fakat ikinci fotoğraftaki gibi bir kalınlığa ulaştırabilirsiniz.

İşin özü, ağacınızın ana gövdesi, hedeflediğiniz bonsai gövdesinin kalınlığına ulaşıncaya kadar budama yapmadan büyütmelisiniz.

Bu arada bir not, üzücü ama, fidanınızın gelişimini hızlandırmak istiyorsanız çıkardığı tüm çiçek ve meyveleri farkettiğiniz anda kesip uzaklaştırmanız daha çok sürgün, dal yapmasını teşvik edecek ve sonuçta daha hızlı büyümesini sağlayacaktır. Dal ve sürgünleri ise dokunmadan büyütmelisiniz, ta ki ana gövde istediğiniz kalınlığa ulaşana kadar.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön