Sn.Betül Nursel.
Affınıza sığınarak iki önemli hatayı düzeltmek istiyorum. Çünki sizin mesajınızı okuyan diğer üyelerden yanılgılar içine düşenlerin olabileceği endişesinyim.
-Öcelikle Japonca BON = TABAK --- SAİ = AĞAÇ anlamlarına gelmektedir. Yani tabaktaki-ağaç gibi bir anlama gelmekte. Oysaki sizin yazdığınız "Z" ile birlikte ne talihsizliktirki bir uyuşturucu maddenin ismi olagelmiştir. Buda toplumumuzda bizim gibi bu değerli sanatla ve hobiyle uğraşan kişileri zan altında bırakmaktadır. Bu elbette sizin ve ya bizim suçumuz değil. Ben sadece bu konuda hep beraber olabildiğince duyarlı olmamızı arzu ediyorum.
-Bonsai'yle ilgili insanlarda 3 yaygın yanılgı vardır;
1-Bonsai'nin özel bir tür olduğu. Oysaki kabuk dokusu olan her bitkiden yapılabilir.
2-Bonsai'nin genetiği oynanmış ağaçlar olduğu. Böyle bir teknolojiye daha insanlar ulaşamadılar. Siz tohumu ekeceksiniz ve ağaç siz hiç bir budama
vb. müdehale etmeden sizin saksınızda o satın aldığınız paketin üzerindeki görkemli ağaç olacak.(!)
3-Bonsai ağaçlarının hiç büyümediği. Oysaki sığ saksı ve az bir toprakta bile ağacı ihmal etmeden yılda bir iki kez budamak gerekebiliyor. Hele birde o ağacı bahçe toprağına tekrar ekin bakalım ne oluyor.
Bonsai tohumu diye bir şey yoktur. Bir türün, ağacın tohumu olur. Önce tohum çimlenir ve gelişir sonra fide, fidan ve en nihayetinde ağaç olur. Bizde o ağacı Bonsai'de kullanılan yöntem ve tekniklerle o ağacı küçük ve sığ bir saksıda yaşayan bir ağaç haline getiririz. Bu süreçte ağacın ve bizlerin emeği çoktur elbette.
Siz bunları elbette biliyorsunuz fakat ben yinede yanlış anlaşılmalara meydan vermemek istedim.
Tohumlarınızı, ağaçlarınızı hatta bonsailerinizi sağlıklı güzel günlerde geliştirmeniz dileğiyle.