Merhabalar,
Sayın volkan0048, Kızıltan ve Cumhur Tonba. İyi dilekleriniz ve önerileriniz için ayrı ayrı teşekkür ederim.
Bu alandaki denemelerim tamamen amatör düzeyde. Amatör arkadaşlara da örnek olması açısından paylaşıyorum. Bu kova sistemi oldukça hoşuma gitti. Eğer seraya ilk başladığımda aklıma gelmiş olsaydı tamamını bununla yapardım.
Cumhur Tonba, koyunun olmadığı yerde keçiye apdurahman çelebi derlermiş. Benimki de o misal. Topraksız tarım bir okyanus. Biz olsak olsak bir bardak su olabiliriz ancak.
Ancak amatör arkadaşlara nacizane tavsiyelerim olabilir. Bu tavsiyelerim amatörce topraksızla uğraşmak isteyenler içindir. Bu işi ticari olarak yapanlar, kuralları neyse uymak zorundalar.
1- Yazıları okuyup bu işten korkmayın. Matematiksel ve mühendis düzeyinde tarımsal bilgiye inanın ihtiyacınız yok. 1 daldan kaç kilo domates aldığınızın bir önemi yok, bir daldan kopartıp yiyeceğiniz domatesin önemi vardır. Onun kokusunu duymanızın, tadına doyamamanızın önemi var.
2- Topraksız tarımın 1. ve en önemli konusu besin eriyiğidir. Besin olmazsa topraksız tarımda olmaz. O yüzden ortaklaşa alımlarla besin maddesi temin edip, kendiniz yapın. Bunu ben yaptıysam herkes yapar. Elimde küçük bir iş var biter bitmez organize edeceğim.
3- İnanın bana öyle pahalı şeylere ihtiyacınız yok. Balkona koyacağınız iki üç kova bile yeterli. Motora, otomasyona da ihtiyaç yok. Yeter ki drenaj sağlayın yani kovaya döktüğünüz besinli su tahliye olabilsin. İsterseniz canınız sıkıldıkça sulayın. isterseniz bir sabah bir akşam sulayın.
4- En zorundan, yani tohumdan üretmeye çalışmayın, bir fide alıp dikin. Çünkü tohumdan fide aşamasına kadar geçecek sürede, fidenin yaşayacağı olumsuzluklar maalesef hüsranla sonuçlanabiliyor. Hele ilk yapıyorsanız mutlaka fideden başlayın. Fide aşamasına kadar geçen süreyi beklemezsiniz.
İnanın bana sizin yaptığınız her hatayı, fidenin kendisi onarıyor. İnanılmaz deneyler yaptım ve gözlemledim. Domateslerle ilgili birçok bilgi bulursunuz. Hepsi de doğrudur. Ama amatörce yapıyorsanız o bilgilerin yüzde 90'ı çöpe gider. Ya da gereksiz uğraştan işin zevkini kaçırırsınız.
Burada belirtmeden geçemeyeceğim. Uzunca bir süre deneylerim sonucu gördüm ki, hava taşı ile su deposu havalandırıldığı sürece bitkilerdeki gelişim, köklenme inanılmaz fark ediyor. Tabi yosunlanma da bir o kadar hızlanıyor. Tabi benim damda olduğum düşünülmeli. Çift çıkışlı, 15 tl değerindeki akvaryum hava pompası çalıştırıyorum. Otomasyona bağlı olduğundan sulama ile birlikte çalışıyor, birlikte duruyor. Otomasyon dediğime bakmayın, picle, saatli çalışan bir role sistemi. Abartmaya gerek yok.
Bitkilerin arasını mesafeli dikin. Bir birine yakın olmasınlar ve iyi havalansınlar. Hastalıkların büyük çoğunluğundan kurtulursunuz. Aynı zamanda bitkilerle boğuşmak zorunda kalmazsınız.
Lütfen ama lütfen çok çeşit ekmeyin. Ne kadar çeşit, o kadar çile ve eziyet. Hem size hem bitkiye.
İlle her ölçü aletini almanıza da gerek yok. Eriyiği siz kendiniz yaparsanız, ölçüyle EC değerlerini tutturabilirsiniz. Dediğim gibi bu sözüm amatörce evinde topraksız yapmak isteyenlerle ilgili. Ticari düşünenlerle ilgili değil. Ticari düşünenler bu işin en ince ayrıntısını bile gözden kaçırmamak zorundalar. Zira topraksız tarımın hiç acıması yoktur. Yanlış bir işlem, ticari olarak felakete yol açabilir.
O yüzden yazdıklarım amatör düzeyde yetiştiricileri kapsıyor.
Saygı ve sevgilerle...
|