View Single Post
Eski 28-04-2014, 08:19   #43
TCM
Ağaç Dostu

TCM's Avatar

Giriş Tarihi: 18-01-2014
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SUDEM Mesajı Göster
tohumdan ekimde bi kaç başarısız deneyimden sonra başarılı olduklarım var.şu an gerçek yaprakları görebiliyorum.ama ektiğim tohum sayısı 10 ise bunun 8 tanesi çimlendi şu an ayakta kalanlar ise 5 tane felan...neden böyle azalma oldu.fısfısla sulama yapmama rağmen bazıları daha narin ve küçük yapıda olduklarından yere yapışıp kalıyorlar.kaybetmek istemiyorum tohumlarımı..deneyimlerinize ve fikirlerinize ihtiyacım var.
- Tohumları (tabi ektiğinize göre değişmekle birlikte) mümkün olduğunda tek tek plastik bardaklara ekip, streç örtüyle kapatın. Çünkü çimlenenin örtüsünü alıp diğerlerini çimlenene kadar örtü altında tutabiliyorsunuz. Ben viyollere ektiklerimde bunu yapamıyordum. Bu yöntemle zengarden den aldığım yaklaşık 130 domates tohumunun % 90 ndan fazlasını çimlendirdim. Çimleneni tasarruf ampulünün altına koydum. Orada 3-4 gün tuttuktan sonra balkonda cam akvaryumun içine aldım. Orada sadece sabah ışığı aldırdıktan sonraki bir hafta içinde ise plastik kasanın içine yerleştirdim. Çimlendikten sonra ışığın altında (bulunduğu ortamla değişir tabi) birkaç gün su ihtiyacı pek olmuyor, ondan sonraki günlerde diplerine damla damla su koyuyorum. Biraz büyüyünce ise küçük ilaç-kolonya spreyleri ile su püskürtüyorum. Arada devrilenlerin kökünü kenarlarındaki toprakla sıkıştırıyorum. Şu ana kadar tohumundan tam çıkamayan iki tane ile gelişemeyen bir tane firem var. Kökleri incelen birkaç tane daha kayıp olabilir. Bir de benim ilk başta yaptığım hata, torfun içine ekip üzerini streç film ile örttükten sonra "nasılsa torf nemli" diye ilk başta hiç sulamamak oldu. Ama şimdi duruma göre her gün streci açıp spreyliyorum.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön