View Single Post
Eski 27-04-2014, 21:55   #274
Sakaki
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Giriş Tarihi: 06-06-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Emre Babayiğit Mesajı Göster
Merhabalar.

Forumu inceleyince kandırıldığımı anladım ama olsun bir şekilde bu işe bulaşmış olduk. İnternette bonsai ekim kiti diye satılan ürünlerden aldım. yaklaşık 2-3 ay kadar önce tohumu diktim şuan erguvanın boyu 10-12 cm civarında.
Merhaba Sn Emre Babayiğit,

Gerçi artık almışsınız ama bu mesajı okuyacak yeni başlayan arkadaşlara hatırlatma amacıyla tekrar etmek istiyorum ki: İnternette bonsai kiti, bonsai tohumu, vs. şeklinde satılan hiçbir ürüne itibar etmeyiniz, bu tür ürünlerin çoğu bonsai yapmanıza kesinlikle yardımcı olmayacağı gibi, var olan hevesinizi de kaybetmenize neden olacaktır.

Hatta internette bonsai adıyla satılan minicik saksılara ekilmiş incecik bitkilere de kesinlikle para vermeyiniz. O küçücük saksılardaki odunsu dokusu bile gelişmemiş fidanlar, daha doğrusu fidecikler bonsai olmadığı gibi, bonsaiye dönüşme ihtimali de neredeyse imkansızdır. Yani hem para hem de zaman kaybından ve hevesinizin kırılmasından başka elinize hiçbir şey geçmeyecektir. (Zaten bu tür ürünler de size cazip görünmesi ve albenili hale gelmesi için genelde çok küçük, renkli bonsai saksılarına ekili durumda satılır ve birçoğu da alıcısı çok olması amacıyla "içmekan bonsaisi" diye yanlış bir şekilde sunulur)

Sadece ve sadece: gelişmiş bir gövdeye sahip, odunsu dokusu oturmuş, nebari ve koniklik açısından iyi bir durumda olan veya iyi bir duruma gelebileceği konusunda potansiyele sahip olan bonsai adaylarını dikkate almanızı öneririm.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Emre Babayiğit Mesajı Göster
Daha önce hiç bonsai çalışması yapmadım, bilgimde forumdan göz atabildiğim başlıklarla sınırlı. Tavsiyeleriniz ve forumdaki bilgiler ışığında bu işte kalıcı olmak istiyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Erguvanımın gelişim sürecine ait fotoğraflar :

Eklenti 486772

Eklenti 486773

Son hali :
Eklenti 486774

Son hali :
Eklenti 486779

Son hali :
Eklenti 486780

Geniş büyük bir saksıya mı almalıyım? Su ve güneş ile arası nasıldır? Bu gibi konularda yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Aslında konunun bu kısmı, yani bitkinin tohumdan üzerinde bonsai çalışmalarına başlayabileceğiniz bir fidan kıvamına gelinceye kadarki süreç çok da bonsai ile ilgili değil. Bu süreçte daha ziyade bitkinin özellikleri, bakım ihtiyaçları ve koşulları, gübreleme ve su ihtiyacı, istediği toprak karışımı ve pH'ı gibi türe özgü bilgileri okuyup öğrenmeniz daha doğru olacaktır.

Bir de unutmadan: Bitkiniz böyle bir kıvama o minik saksıda asla gelmez! Mümkün olduğunca büyük bir saksı kullanmanız, hatta imkanınız varsa fidenizi bahçeye ekmeniz, bitkinin hızlı ve iyi bir gelişim göstermesi için en mantıklı yöntemdir.

Başarılar dilerim.

NOT: Hepimiz bu hataları az veya çok yaptık geçmişte, siz de çok dert etmeyin
Zararın neresinden dönerseniz kardır.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön