Herkese Hayırlı Akşamlar,
Bir süredir düşündüğüm ama elim değmeyip yapamadığım işe koyuldum bugün. Henüz eksik durumda ama bir çok arayan arkadaşa örnek olabilmesi açısından resimleri bugün eklemeyi düşündüm.
Topraksız tarımda zorluk çektiğimiz en büyük unsur bitkinin yetiştirileceği düzenek. O kadar çok örnekleri varki hangisinde karar kılacağını şaşırıyor insan.
İlk zamanlarda düşündüğüm sonradan çeşitli videolarını da görünce ikna olduğum bir sistem vardı. Kova içerisine perlit doldurup, yine drenajını sağlayarak topraksız tarım düzeneği hazırlamak.
Birkaç ay önce getirtip kenarda tuttuğum plastik turşu kovalarını, beni arayıp balkonda bu işi yapmak isteyenlere örnek oluşturması açısından düzeneği hazırlayıp resimledim.
Düzeneğimizde kullandığımız plastik kova (sanırım 20 lt) turşu kovası. 30 tane kadar bana hediye geldi. O yüzden fiyatını bilemiyorum ama kapaklı olarak 4-5 TL'den aşağı olacağını sanmıyorum. 200 litre de yeniden perlit aldım. Çuvalı 15 TL'den. Diğer parçalar damlama sisteminin parçaları. Onları çok önceden aldığım için tek tek fiyatını bilemeyeceğim ama kullandığım T parça, 16'lık Conta sanırım 1-2 TL'dir.
Bu sistemi göstermek adına bugün resimledim. İlave etmeyi düşündüğüm şeyler mevcut. Otomatik sulama gibi. Onları da yaptıkça buraya ekleyeceğim.
Resimlerle birlikte ne yaptığımı anlatmaya çalışacağım.
Damlama 20'lik T parçası, Dirsek, 16'lık conta, 20'lik sonlandırıcı ve 20'lik sulama borusu.
Kovamızın en dibinden 16'lık conta çapında (ben bıçakla kıvırarak deldim ve hiç zor olmadı. Dikkat etmeniz gereken şey mümkün olduğunca zorla contayı geçirebileceğiniz kadar küçük olsun deleceğiniz delik. Çünkü sızdırmazlık mükemmel oluyor.) delik deldim.
Contayı deliğe yerleştirdim.
Tamamen yerine oturttum.
16'lık girişli, 20'lik çıkışlı T parçayı buraya oturtacağız.
Not: Bu ebatların nedeni elimde bunlar olduğundan dolayı. Ancak kullandıktan sonra test ettiğimde sonuç mükemmel. 20'lik çıkış olmasının nedeni, drenaj için birden çok kovayı yan yana bağlamak istiyorum bir süre sonra. Tahliye için birden çok kovadan su aynı borudan geçeceği için büyük olması daha uygun olur diye düşündüm.