Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lusoari
Bu sene amaryllis soğanlarımın durumu çok vahim, yardımlarınıza ihtiyacım var.
Her sezon güzel güzel çiçek açan soğanlarımdan sadece bir tanesi açınca endişelendim, yapraklarıda her zamankinden daha güçsüzlerdi. Üç senedir topraklarını değiştirmediğim için olduğunu düşünüp hepsini söktüm ama karşılaştığım manzara karşısında şok oldum, hemen hemen hepsinin soğanları küçülmüş ama sağlıklı ve sert görünüyorlar, soğanların bütün yapraklarını ve köklerini kestim, bahçede güneş görmeyen bir yerde iki gündür bekletiyorum.
Tavsiyeleriniz nedir, nasıl bir yol izlememi tavsiye edersiniz?
|
Sayın lusoari;
Tam gelişme dönemlerinde bitkilerin yaprakları hiç kesilir mi? Yapılmaması gerekeni yapmışsınız. Kökler, saksı değişiminde 10 cm' ye kadar budanabilir. Dipten asla kesilmez.
Nasıl bir toprak kullandığınızı bilmiyorum. Ticari toprakların besin ömrü 6 aydır. Herhangi bir besin takviyesi yapılmazsa sıkıntı olur. Sizdeki gibi bitki ölmez ama olmazda. Soğanların küçülmelerinin nedeni toprağın çorak kalması.
Soğanlarınızı hemen humusca zengin bir toprağa ekin. İçlerinde çiçek açanlar olsa bile çiçek sapını kesin. Dengeli bir gübre ile besleyerek soğanların irileşmesini sağlayın.
Soğanları ekince 10 gün kadar gölge, sonra tam güneş. Eğer kökleri dipten kestiyseniz yeni kökler gelene kadar yaklaşık 1 ay gübreleme yapmayın.