View Single Post
Eski 22-04-2014, 22:19   #727
feyzon
Ağaç Dostu

feyzon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-02-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ankarahobici Mesajı Göster
Herkese selam,
Başta kiraz olmak üzere bazı meyve ağaçları diktim. Bir kaç soru sormak istiyorum, yanıtlayan olursa memnun olurum.
1- Kiraz ağaçlarında karıncalar geziyor, hatta çiçeğin içinde bile. Bu iyi bir şey mi, karıncaları defetmem gerekiyorsa ağacın gövdesine kireç sürmek mantıklı mı?
2- Tozlaşma ve döllenme denilen olay aynı mı? Sadece arı ile mi olur?
3- Ağaçları hortumla suluyorum, suyu tutması için ağacın altına biraz genişçe havuz kazdım. Son yıllarda ankara'da yağış azaldı, sizce hangi periyotlarla sulamalıyım, ilk seneler daha mı sık sulamalıyım?
4- Farklı meyve ağaçlarını yan yana diktim, uygun mudur?
Selamlar, bir amatör olarak cevap vermeye çalışayım sayın hobici.
1- Karıncalar kirazdaki yaprak bitlerinin salgılarını almak için ağaçlarda gezinir. Hatta bazı bitkilerde yaprak bitlerini yetiştirir ve korurlar. O nedenle karınca pek iyiye işaret değildir.
2- Evet aynı şeydir. Diğer böcekler ve rüzgarla da olabilir.
3- Sulamada ağacın gövdesini, özellikle aşı yerlerini sulamak mantar ve hastalıklara davetiye çıkarır. Taç iz düşümüne çukur açıp sulamak daha uygundur diye düşünüyorum. Çok fazla sulamak hiç iyi değildir. Ancak yeni dikilen bitkilerde toprağı çok fazla kuru bırakmamak gerekir. İlk bir kaç yıl boyunca.
4- Farklı meyve ağaçlarının yan yana dikilmesi derken kirazın yanına elma dikmenin bir faydası yoktur. Örneğin kirazın tozlaşmasını sağlamak için gerekli olan türleri (Ziraat 900 ile Stark golds veya lambert gibi) yan yana dikmek doğru bir uygulamadır.
Bol ürünler dilerim.

feyzon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön