Bu yıl yurtdışından gelen 2 tür zengin kokulu nergisi açtıramadım sayın tabus..
Biri 100 günde ancak toprak üstüne çıkıp 4-5 santim olmuştu..O arada ben köye gittim..9 gün sonra İstanbul'a döndüğümde bu duble nergisin 20 santim kadar boylandığını ama hiçbirinde çiçek sapı olmadığını gördüm..
Bu yılı pas geçtim zaten..
Önemli olan onların iklim uyumsuzluklarına adapte olup yeşerip geç te olsa gelişmeleriydi..
Gelecek yıl çiçeklerini görürüz inşallah..
Sevindiğim tek şey, 5 adedin 16 adete ulaşması oldu..
Ben genelde, kokulu ve pek bilinmeyen antik nergislerin peşindeyim..
Yoksa, piyasada yüzlerce çeşit var..
İnşallah, ''erlicheer'' nergislere yaraşır kardeş türler kazandırma gayretlerim sonuçsuz kalmaz..
Ben biraz zor beğenen insanım..Elimden birçok nergis geçti..Sadece ''erlicheer''ler gönlümü fethetti..Karaburun nergislerini bile aslında çok güzel çiçekleri olmasına rağmen sırf çiçeklenme yüzdelerinin çok düşük olmasından dolayı üzülerek te olsa onları defterden sildim gibiydi..Ama, onlarla yine de uğraşıyorum; bu yıl onları oldukça derine ektim ve mayıs ayında köye gittiğimde artık yaprakları tamamen sararacağı için üstlerini 5-10 santim ot ile malçlama yaparak yazı daha serin geçirmelerini sağlayacağım..Belki huyları değişir ve bol çiçeklenirler..Yani, onlarla ilgili türlü denemelere devam ediyorum hala..Çünkü Karaburunları da çok seviyorum.
Mayıs başında aynı kaynaktan zengin kokulu nadir iris'ler ve kokulu glayöller gelecek..
Kokulu glayöl de yok ülkemizde maalesef..
Ömrüm yettiğince ülkem insanını özellikle kolay ulaşılamıyan nadir türlerle tanıştırma, minik te olsa çiçekseverlere katkılarım olsun gayretindeyim.
Birilerinin bunu yapması gerek.
''Erlicheer''ler gibi, öyle türlerle tanıştırayım ki insanları, benden sonra onlara sahip çıkanlar da çok olsun..
Selamlar.
|