View Single Post
Eski 20-04-2014, 16:12   #1387
formullaone
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-12-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi_cevizci Mesajı Göster
15 000 m2 arazime Fernor cinsi ceviz fidanı dikmiştim ve ziraat mühendisi olan bir arkadaşım ile konuştum bana hata yapmışsın dedi.Ben Fernor u geç çiçeklenen, rakımı yüksek olan arazilere ve karasal iklimin hakim olduğu soğuğa karşı dayanıklılığı yüzünden tercih etmiştim bana dediki Fransız orjinli olduğu için ılıman bölgelere daha elverişli oluyor sen zaman kaybetmeden chandler ile dğiştir dedi california da yetişen bir çeşittir ve geç çiçeklenir fransaya göre daha soğuktur diye bir konuşma yaptı benimle .Kafam karıştı Fernor fidanlarımı şimdi chandler ile değiştirmelimiyim bilgisi olan varsa yardımcı olsun lütfen .?
Fernor çeşidi chandler'dan 12-13 gün sonra açar ve 10-12 gün önce kapar. Bu durumda soğuk vurma riski chandler'a göre çok daha düşüktür. Fernor fransanın yüksek rakımlı ve karasal bölgelerinde yetiştirilir. Sizin bildikleriniz doğru.

Fernor verim olarak chandler'ı pek aratmaz.Chandler 10 verirse,fernor 8 verir. Yeter ki, budama ve bakımlarını düzgün yapın.

Fernor'un bir avantajı da,antraknoz ve bakteriyel yanıklık gibi hastalıklara chandler'dan çok daha fazla dayanıklı olmasıdır.

Türkiye'de verime yatmış fernor bahçesi ataman ceviz çiftliğinde var bildiğim kadarıyla. İsterseniz arayıp bilgi alabilirsiniz.

Bizim de bahçelerin yarısı fernor yarısı chandler. Henüz verim başlamadı ancak fernor'un chandler'dan daha hızlı ve güçlü bir gelişim gösterdiğini söyleyebilirim.

Ben olsam,değiştirmezdim. Ziraat mühendisi arkadaşınızın bilgileri yetersiz olabilir. Önce iyice araştırın derim.

formullaone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön