View Single Post
Eski 20-04-2014, 01:08   #492
Sulman
Ağaçsever
 
Sulman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-05-2010
Şehir: İstanbul + Fethiye (Çalış)
Mesajlar: 67
Sn. Fatma Hanım,

Buradaki manolyaları ve benim manolyayı inceliyorum. Özellikle Nisan ayında (sizde bize yakınsınız) yeni yaprak çıkarmaya hazırlandığı için manolyalar sanırım güç topluyor... veee çok eski yapraklardan bir kaçını döküyor..

En tepedeki yapraklar sararıyorsa sorun vardır. Oda yeni dikilen manolyada çok gübreden veya gübre yanmasından kaynaklı olur. Resimlerden gördüğüm kadarıyla buradaki manolyalar ile tamamen aynı. Yıllık yapraklar kendini bırakmış. Yani geçen senenin nisan ayı yaşında olan yapraklar. Ağustos ve Temmuz yaprakları en tepedekiler. Onlarda sorun yok. Bu ay çıkacak yapraklarda seneye bu aylarda veya kış ortası dökülecek.

O tepelerdeki (üst yapraklar) garip deliklerde kuş dışkılarının yakmasından oluyor. Kolay değil tüm kışı geçirmek.

Ben geçen sene ağaçları ekerken gübre ile ekleyerek en büyük işkenceyi yapmışım. Gübrelememek ile en iyisini yapmışsınız. Zaten kökler alışıyor. Narin kökleri yakacaktınız. Bu sene gübre vermezsiniz. Seneye erken ilk baharda, yaprak iz düşümünün sonuna önerilen miktarın 3/1 i gübre verirsiniz. Gübrede riske girmeye gerek yok. 2 ayda bir önerilen miktarın 4/1 ini kullanarak sık gübrelersiniz.

İlk ekimlerde riske girmeye gerek yok. Bahçede elbet su unutursunuz. Su yeşillenmişse, o suyu toprağa boca edin en süper ilk gübre.


Ağacınız büyük, bence altının halka çemberini daha da genişletin, o bölgeyide işleyin. Tüm yaz ayrıkların basmasına engel olun. Her çıkan otu vakit kaybetmeden elle sökersiniz. Sürekli yabani ot kontrolü yapın ki çapalama süreniz minimuma insin. Ayrıklar kaplarsa çapada sökmez, bel gerekir. Manolyanın altını bellemek manolyanın canını acıtmak demek. Tüm yumuşak bölgeyi manolyanızın kökü kaplayacaktır. (O bölgeyi dilediğiniz gibi güblerlersiniz) Kökleri çok geç ulaşacağı için, uzun yarayışlı bir gübreleme olur.

Manolyanız hayırlı olsun, çok güzel. İyi günlerde ve sağlıkla büyütün inşallah.

Saygılar.

Sulman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön