View Single Post
Eski 19-04-2014, 23:30   #422
Taşlıbahçe
Ağaç Dostu

Taşlıbahçe's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2006
Alıntı:
susuz domates

--------------------------------------------------------------------------------
arkadaşlar elimde susuz domates tohumum var ama nasıl yetiştireceğim hakkında bilgim yok bu konuda deneyimi ve bilgisi olan arkadaşlardan ricam beni bilgilendirmeleri elimde domatesin haricinde susuz kavun,susuz karpuz,susuz börülce ve bamyam var lütfen acil durum tohumlarımın ziyan olmasını istemiyorum benim için çok değerliler bilgi rica ediyorum
NOT: Sn. Ayred'in mesajını cevapladıktan sonra yanlış bir yere konu açtığını fark ettim ve mesajı buraya da taşıdım, şimdi bunu kendisine bildiricem. Sn. Bahtiyar Bey, siz varken bu konuda cevap yazmak haddime değil. Yanlışım varsa düzeltin lütfen

Toprağa dikene kadar diğer domateslerden pek farklı bir yetiştirme yöntemi olduğunu sanmam. Yine de önceki sayfaları baştan sona okumanızı öneririm. Elinizde fazlaca tohum varsa bir kısmını doğrudan toprağa ekmek de akla yakın, bu çeşide ve yetiştirme terbiyesine de uygun görünüyor. Şayet az ise riske girmemek en iyisi.

Üç-dört yıl kadar önce deşti domates fidelerini diğer domateslerde olduğu gibi yetiştirmiş, sonra da toprağı olan bir arkadaşa vermiştim çünkü deşti ürünlerin asıl marifeti toprağa kavuştuklarında ortaya çıkıyor. Muhtemelen diğer çeşitlere göre çok gelişmiş bir kök yapıları ve dolayısıyla da susuzlukla iyi bir mücadele yöntemleri var.

Bunun yanı sıra yalnızca kök yapısıyla açıklamak da belki pek doğru değil; kurak coğrafyalara uyumları sırasında suyu diğer türlere göre daha tutumlu kullanabilme yetilerini geliştirdikleri, havadaki nemden de yararlandıkları düşünülebilir(?).

Daha önce Meyvelitepe'nin yetiştirme yöntemine yaptığı vurgudaki gibi yetiştirme sırasında susuz bırakıldıklarında başının çaresine bakmayı öğreniyor da olabilirler ki sulu yetiştirilen aynı tohumlardan gelen bitkilerin diğer domateslere benzer davrandıkları da belirtilmiş Bahtiyar bey tarafından.

Sözün kısası bu çeşitler susuz bir ortamda kendilerinden bekleneni yapabilmeleri için saksıda değil, toprakta olmalı; toprağa alınana kadar da "yeteri" kadar su vermeli. Bu durumda herhangi bir domatesin nasıl yetiştirildiğini merak ederseniz de buraya bakabilirsiniz. Kolaygelsin

Düzenleyen Taşlıbahçe : 22-04-2014 saat 10:19 Neden: ek
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön