View Single Post
Eski 14-04-2014, 19:51   #1940
M.Çelik
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-03-2011
Şehir: Trabzon-Rize
Mesajlar: 15
İlk 15 sayfada bulunan bütün mesajları okudum. Çok ilginç bilgiler edindim. Öncelikle bu sayfalarda mesaj veren bütün yeşil sevenlere teşekkür ederim.

Gardenyamı koçtaştan 3 gün önce aldım. Üzerinde bayağı tomurcuk var ama açmış çiçek yok. Anladığım kadarıyla alışma döneminde bu tomurcuklar dökülebilir. Sağlık olsun önümüzdeki sağlıklı tomurcukları görme hevesi ile bakmayı düşünüyorum.

İlk 15 Sayfadan anladığım özet şöyle

Sulama:
Gardenya nemi seven bir bitki. Öte yandan fazla su kesinlikle köklerde çürüme yapabiliyor. Bu nedenle toprağı kuru hisseder hissetmez az az sulamakta fayda var. Ayrıca özellikle çiçeksiz (hatta bazı arkadaşlar tomurcuk olmadığında demiş) yapraklarına birkaç spreyle birkaç fıs su serpmekte nemli kalması için fayda var demişler... Deneyeceğiz.

Besleme
Gardenya ph düzeyi az biraz Asitli tarafında kalan toprağı seviyor. (Tıpkı Ful, Ortanca Sardunya Yasemin gibi) Ancak asitli olması için kafamıza göre toprağa ek vermiyoruz. Tavsiye edilen sulama suyuna birkaç defada bir ufak limon tuzu katıp çözmek. Limon tuzunun boyutu belki bir bardakta bir pirinç kadar.
Ayrıca Gardenya çiçeklenmesi ve yapraklarının güçlü ve koyu yeşil olması için Demir Çinko Potasyum ve Azot ihtiyacı duyuyor tabi çok sıklıkta yapılması sıkıntılı demişler... Deneyeceğiz

Yer
Işığı birkaç saat doğrudan gelecek yerleri seviyor. Birkaç saatin sonrasında sıkıntı olabilir. Doğrudan olmayan ama ışıklı yerlerde durması lazım. Hava akımının fazla olduğu yerlerde sıkıntı olabiliyor. Yani çocuk gibi ceyranda kalmamalı Demişler. Önce salonda daha sonra eğer yerini beğenmezse kapalı balkonumda deneyeceğiz

Budama
Gardenyayı çiçeksiz kış döneminde uzayan dalların yarısına kadar keserek budayabiliriz. Ayrıca Nisan Ağustos dönemi genç sürgünlerinde uçları alınabilinir demişler... Valla bitki budamaktan korkarım

Karşılaşılabilecek Sıkıntılar:

Özellikle yaprak sararması çok sık görülebilen bir sıkıntı bu durum genelde demir eksikliğinden oluyormuş. Demir Sülfat (Karaboya, Saçıkara, Saçıkıvrız,Şıbılık) bu sıkıntıyı çözebiliyor. Ayrıca domates kabuğu veya paslı çivi kullananlarda var. Ben Koçtaştan Çiçek Çoşturan ilaçının yaprak sararmasına karşı karışımını aldım. İçinde gerekli madenler var.

Yaprak bitide sık rastlanan sıkıntıymış. 1 lt suya 2 çorba kaşıı arap sabunu 2 kaşık sıvı yağ ve 3 diş sarmısağın iyice karışmasını yapraklara spreyle fıslayarak bu sıkıntı çözülebilirmiş.

Çoğaltmak

Çeşitli yöntemleri deneyenler var. Kökten ayrılan yeni dipler bana en kolay yöntem geldi. Ayrıca bir aspirin çözülmüş suda kesilmiş dalın köklendirilmesi ve havai köklendirme yapılabilinir.




Umarım özetimde bir hata yoktur. Bu arada inşallah benim gardenyamda evime birgün koku verir

M.Çelik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön